Web Analytics
Profesor Čvorović za BETU: Vučić prekršio Ustav, Srbija je u stanju ličnog režima - BetaRS

Profesor Čvorović za BETU: Vučić prekršio Ustav, Srbija je u stanju ličnog režima

Politika | 02.11.2023 | access_time 14:05
Profesor Čvorović za BETU: Vučić prekršio Ustav, Srbija je u stanju ličnog režima
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je danas da je predsednik Republike Aleksandar Vučić kao nosilac svih izbornih lista Srpske napredne stranke (SNS) prekršio ustavna načela o podeli vlasti i član 111. Ustava Srbije.

Čvorović je agenciji Beta kazao da je najveći autoritet u ustavno pravnoj nauci Ratko Marković u svom udžbeniku napisao da je bilo kakva javna funkcija nespojiva s političkom.

"Apsurdno je da se predsednik države pojavi kao nosilac liste za lokalne izbore. Predsednika Republike je Ustav obavezao da izražava državno jedinstvo i samim tim ne može da bude nosilac političkih lista ni na jednim izborima", rekao je Čvorović.

Na pitanje da li je Vučić prekršio Ustav, profesor je kazao da je predvođenjem izbornih lista predsednik Republike prekršio član 4. koji ukazuje na načela o podeli vlasti i član 111. Ustava Srbije o državnom jedinstvu.

"Vučić je učešćem na izborima pomešao izvršnu i zakonodavnu vlast. To je protivno načelu podele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. Država koja ima Ustav, a nema podelu vlasti, kao branu despotizmu, je neustavna država", naglasio je Čvorović.

Vučić ne bi smeo da bude nosilac izbornih lista, dodao je, jer kao predsednik države ima i obavezu da predloži mandatara.

"On se sada pojavljuje kao nosilac parlamentarne liste, što je apsurdno. Srbija je uređena na principima parlamentarnog sistema u kojem predsednik Republike ima reprezentativnu funkciju, ali ne i operativno izvršnu ili zakonodavnu vlast. Vučić učestvuje u izboru skupštine koja će na kraju da ima za posledicu izbor mandatara po njegovom predlogu. Sve to ukazuje na sukob interesa, kršenje Ustava, kao i da se Srbija nalazi u stanju ličnog režima", istakao je Čvorović.

Predsednik Republike koncentriše vlast u svojim rukama, kazao je profesor, tako što krši ustavna načela o podeli vlasti.

Upitan da li bi Ustavni sud trebalo da reaguje na eventualno kršenje Ustava, Čvorović je rekao da se Ustavni sud Srbije nalazi u stanju hibernacije.

Teme