Web Analytics
Roman Jakič: Ako se granice na Zapadnom Balkanu počnu menjati, imaćemo rat - BetaRS

Roman Jakič: Ako se granice na Zapadnom Balkanu počnu menjati, imaćemo rat

Region | 03.11.2023 | access_time 13:10
Roman Jakič: Ako se granice na Zapadnom Balkanu počnu menjati, imaćemo rat
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Bivši ministar odbrane Slovenije Roman Jakič izjavio je danas da je politički ekonomista Frensis Fukujama u pravu kada kaže da je Zapadni Balkan "bure baruta koje svakog trenutka može eksplodirati".

"Ako se granice na Zapadnom Balkanu počnu menjati, imaćemo domino efekat i rat. Paradoksalno je da neke zemlje EU pa i SAD pomažu srpskom nacionalizmu u njegovim namerama. Potpuno je pogrešna pretpostavka da će se na taj način režim u Srbiji okrenuti ka Zapadu. To je velika greška", ocenio je Jakič na Cetinjskom forumu Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka Zapadu ili polako ka Istoku, na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je, nakon Bliskog istoka, sledeći gde Rusija može pažnju sa agresije na Ukrajinu premestiti na neki drugi region.

"Rusija je ranije nudila Crnoj Gori milijardu dolara da bi imala svoju vojnu bazu u Luci Bar, ali smo ih u tome tada sprečili i Crna Gora je uspela ući u NATO. Ali, mislim da sada Rusija ima izlazak na more zbog vlada koje su od 2020. godine do danas na vlasti u Crnoj Gori", rekao je.

Te vlade su prema njegovim rečima za tri godine uspele potpuno da promenei politički kurs Crne Gore.

"Za samo tri godine Crna Gora je prešla put od proevropske zemlje do proruske zemlje, od šampiona do gubitnika. Za Rusiju je Balkan jedna od najvažnijih sfera interesa", rekao je Jakič.

Dodao je da EU želi da Crna Gora postane njena članica, ali je ocenio da vlasti u Podgorici to ne žele.

"Ali, Evropa se probudila i političari shvataju da je Crna Gora jedna od interesnih zona Rusije", kazao je Jakič.

Teme