Web Analytics
Đedović Handanović sa ambasadorkom Norveške o saradnji u energetskom sektoru - BetaRS

Đedović Handanović sa ambasadorkom Norveške o saradnji u energetskom sektoru

Tranzicija | 03.11.2023 | access_time 14:00
Đedović Handanović sa ambasadorkom Norveške o saradnji u energetskom sektoru
Foto: Beta/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Vladi Srbije sa ambasadorkom Kraljevine Norveške u Beogradu Kristin Melsom o saradnji u oblasti energetike, saopštilo je danas to ministarstvo.

"Norveška je kredibilan partner našoj zemlji u mnogim oblastima od značaja za ekonomiju i društvo, posebno u energetici, koja je jedan od najvažnijih stubova naše saradnje", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su energetska bezbednost i energetska tranzicija prioritetna pitanja na agendi Vlade Srbije i da je u završnoj fazi definisanje dugoročnih ciljeva kojima će biti povećano učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, unapređena energetska efikasnost u objektima i smanjena emisija štetnih gasova.

Interes Srbije je da, kako je rekla, pored ulaganja "Elektroprivrede Srbije" u kapacitete iz OIE, nastavi sa privlačenjem investicija koje će elektroenergetskom sistemu omogućiti nove zelene megavate i veću sigurnost snabdevanja.

"Uspešnim sprovođenjem aukcija za dodelu tržišnih premija od 450 megavata (MW) iz solara i vetra, obezbedili smo oko milijardu evra investicija u nove kapacitete. Norveški investitori su prepoznali atraktivnost ulaganja u OIE na našem tržištu i uvereni smo da će ih u budućnosti biti još više s obzirom da planiramo da u naredne tri godine povećamo kapacitete iz OIE za 1.300 MW kroz sistem aukcija", rekla je ona.

Istakla je da je u toku profesionalizacija upravljanja u državnim
energetskim preduzećima i da je Norveška važan partner u tom procesu.

"Započeli smo suštinske reforme u energetskim preduzećima radi profesionalnizacije upravljanja, veće efikasnosti, boljih rezultata i realizacija investicija. Naš cilj nije da privatizujemo energetska preduzeća, nego da ona postižu bolje rezultate. Norveška je pre nekoliko decenija sprovela profesionalizaciju svojih energetskih preduzeća, koja je obezbedila nove investicije i veću sigurnost snabdevanja", rekla je Đedović Handanović.

Ambasadorka Melsom je navela da se vide prvi rezultati reformskog procesa u
energetskom sektoru Srbije i da Norveška ima nameru da nastavi podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i unapređenja sigurnosti snabdevanja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije