Web Analytics
Erdogan 'izbrisao' Netanjahua, s njim ne može da razgovara - BetaRS

Erdogan 'izbrisao' Netanjahua, s njim ne može da razgovara

Svet | 04.11.2023 | access_time 14:10
Erdogan 'izbrisao' Netanjahua, s njim ne može da razgovara
Foto: Kazakhstan's Presidential Press Office via AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da prekida sve kontakte sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom zbog delovanja Izraela u pojasu Gaze.

Po turskom predsedniku, Netanjahu je glavni odgovorni za nasilje u Gazi i ocenio da je izraelski premijer "izgubio podršku sopstvenih građana" i treba da se povuče.

"Nećete naći ni jednu drugu državu čija vojska se ponaša sa takvom nečovečnošću", rekao je on u osvrtu na mere odmazde koje Izrael sprovodi u Gazi posle napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra u kome je 1.400 ljudi ubijeno sa izraelske strane, uglavnom civila.

"Netanjahu nije više neko s kim mi možemo da razgovaramo. Izbrisali smo ga i odbacili," rekao je Erdogan, prenose turski mediji.

Erdogan je naglasio i da Turska ne prekida svoje diplomatske odnose sa Izraelom.

"Potpuni prekid veza nije moguć, posebno u međunarodnij diplomatiji," rekao je Erdogan. 

Rekao je da će ministar spoljnih poslova Turske i šef obaveštajne službe nastaviti da razgovaraju sa "izraelskom stranom", kao i sa Hamasom i drugim palestinskim grupama. 

On je rekao da šef turske obaveštajne agencije (MIT) Ibrahim Kalin predvodi nastojanja Turske za posredovanje radi okončanja rata u Gazi. 

"Ibrahim Kalin razgovara sa izraelskom stranom, naravno on takođe razgovara sa Palestinom i Hamasom", rekao je Erdogan.

Erdogan koji se prvi put sreo s Netanjahoum u septembru u Njujorku, rekao je 25. oktobra da odustaje od svih planova za posetu Izraelu.

Posle Erdoganovih izjava Izrael je 29. oktobra objavio da povlači sve svoje diplomate iz Turske, a još je 19. oktobra tražio od svojih diplomata da privremeno napuste Tursku iz "bezbednosnih razloga".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika