Web Analytics
Egipat i Liban apelovali da se spreči širenje nasilja - BetaRS

Egipat i Liban apelovali da se spreči širenje nasilja

Svet | Izvor: Beta | 04.11.2023 | access_time 16:05
Egipat i Liban apelovali da se spreči širenje nasilja
Lideri Libana i Egipta su danas, 29. dana rata Izraela i palestinskog Hamasa, apelovali na međunarodnu zajednicu da pojača nastojanja da bi se "obuzdala situacija i sprečilo širenje obima nasilja".

Premijer privremene Vlade Libana Nadžib Mikati otputovao je danas u Kairo da razgovara s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el- Sisijem posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinksnom u jordanskoj prestonici Amanu, preneo je AP.

Sudeći po saopštenju El-Sisijevog kabineta, oni su potvrdili neophodnost "ponovnog pokretanja mirovnog kursa i primene principa država-država kako bi se postigla pravda, bezbednost i stabilnost za narode regiona", aludirajući na stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Blinken je danas nastavio razgovore o poštedi palestinskih civila u Pojasu Gaze zahvaćenih ratom Izraela i Hamasa.

On je u petak bio u Izraelu odakle je otišao uglavnom praznih ruku jer nije bilo pozitivnog odgovora na pozive da se uspostave “ humanitarne pauze” u ratu dok se strahuje da bi se sukob mogao proširiti u regionu, ocenila je agencija Frans pres.

Blinken je u Amanu na ministarskom sastanku s nekoliko svojih kolega iz Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Jordana, dok arapske zemlje osuđuju neprestano bombardovanje pojasa Gaze i civilne žrtve od napada Hamasa 7. oktobra na južnu izraelsku teritoriju.

Američki državni sekretar će se večeras sastati sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim koji je jutros primio ministre pet arapskih zemalja i rekao da je njihova dužnost da "izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu da zaustavi rat u Gazi, obezbedi neprekidnu pomoć i zaštiti civile".

Jordan je u sredu svog ambasadora u Izraelu pozvao na konsultacije u znak protesta zbog izraelske vojne ofanzive na malu palestinsku teritoriju.

Blinken će u nedelju posetiti Tursku.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas rekao da prekida sve kontakte sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom zbog delovanja Izraela u pojasu Gaze, mada ne i diplomatske odnose sa tom zemljom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika