Web Analytics
Vučić i Orban na sahrani Ištvana Pastora u Subotici - BetaRS

Vučić i Orban na sahrani Ištvana Pastora u Subotici

Vojvodina | Izvor: Beta | 04.11.2023 | access_time 17:00
Vučić i Orban na sahrani Ištvana Pastora u Subotici
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Subotici, na sahrani predsednika pokrajinske vlade i Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Ištvana Pastora, izjavio da je Pastor koji je u ponedeljjak, 30. oktobra, umro u 67. godini, bio "istorijska ličnost čije će ime biti zapisano ne samo u mađarskim, nego i u srpskim udžbenicima".

Sahrani su prisustvovale stotine ljudi, među kojima premijer Madjarske Viktor Orban, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, donedavni predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u odlazećoj Vladi Srbije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik RMDSZ-a Hunor Kalemen, predsednik Izvršnog odbora SMV-a Balint Juhas, predstavnici Grada Subotice.

Vučić je u govoru na Bajskom groblju rekao da je "Pastor spojio dve najveće partije Srba i Madjara u Srbiji - Srpsku naprednu stranku i Savez vojvodjanskih Madjara. Radio je na istorijskom pomirenju dva naroda štiteći interese obe države. Uvek je pravio kompromise, jer bez dogovora budućnosti nema".

Bez Pastora je, kako je istakao, "bilo nemoguće zamisliti odnose Srba i Madjara".

"Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana i u naslednike i u porodici i u SVM-u, a mi ćemo pokazati kao država koliko poštovanja imamo i koliko ćemo imati i u budućnosti", poručio je Vučić.

Premijer Madjarske Orban je u govoru na sahrani rekao da je Ištvan Pastor "ujedinio Srbe i Madjare i pomirio dva naroda".

"Pre više od deset godina je bilo nezamislivo da naše države i naši narodi mogu u svemu da računaju jedni na druge, a danas bi bilo nezamislivo da ne delimo zajedno sreću i tugu", rekao je Orban.

Podsetio je da Pastor "nije nikada ništa obećavao, nego je prihvatao i ispunjavao ono što je na sebe preuzimao".

Pastor je, kazao je premijer Mađarske, "kao izvanredan vojnik živeo, kao vojnik se borio i kao vojnik je otišao".

"On je do kraja života bez reči trpeo bolove, svoju tešku bolest, nije opterećivao kolege i porodicu svojim problemima, samo je radio svoj posao dok nije otišao", rekao je Orban.

Teme