Web Analytics
Nikezić (SSP): Od neuspšene reforme EPS-a na šteti građani i privreda - BetaRS

Nikezić (SSP): Od neuspšene reforme EPS-a na šteti građani i privreda

Politika | Izvor: Beta | 06.11.2023 | access_time 13:10
Nikezić (SSP): Od neuspšene reforme EPS-a na šteti građani i privreda
Foto: Beta/Milan Obradović
Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić danas je ocenio da vlast u Srbiji neuspešno sprovodi reformu energetskog sektora od čega štetu imaju i građani i privreda.  

Reagujući na izjavu ministra finansija Siniše Malog da je Vlada Srbije odlučno krenula u reformu energetskog sektora, Nikezić je u saopštenju naveo da je "slika i prilika" te reforme bivši generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić, "partijski poslušnik i direktni saučesnik za najveću havariju, najveću korupciju i najveći gubitak u istoriji kompanije".

Po rečuma Nikezića potvrda da se neuspešno sprovodi reforme EPS-a je što je proizvođačka cena struje povećana sa 33,9 na 53,1 evra po megavat satu (MWh), a cena struje za privredu uvećana 100 odsto, a za domaćinstva 40 odsto.

"EPS srpskoj privredi duguje 600 miliona evra, a nekada je toliko godišnje investirao u našu privredu", naveo je Nikezić i dodao da je zaduženje za izgradnju hodroelektrane "Bistrica" povećano sa 560 miliona na 1,2 milijarde evra.

"Cena solarne elektrane od jednog gigavata, koju gradite sa nepoznatom američkom firmom, povećana je sa 800 miliona na 1,4 milijarde evra", poručio je Nikezić ministru finansija.

Nikezić je rekao da se ništa drugo nije moglo ni očekivati od vlasti koja je najvećom reformom u zemlji proglasila "protivzakonito smanjenje penzija, kojim je najstarijim sugrađanima iz džepa oteto 700 miliona evra".

"Zato Stranka slobode i pravde garantuje da će nova Vlada vratiti penzionerima svaki oteti dinar penzija i da će podržati srpsku privredu kao prioritet ekonomske politike, ali i da će uvesti vanredno stanje u sektoru energetike, imenovati profesionalno rukovodstvo i pozvati na odgovornost sve u lancu odlučivanja", naveo je Nikezić.

Teme