Web Analytics
Južna Afrika povukla diplomate iz Izraela na konsultacije zbog Gaze - BetaRS

Južna Afrika povukla diplomate iz Izraela na konsultacije zbog Gaze

Svet | 06.11.2023 | access_time 15:15
Južna Afrika povukla diplomate iz Izraela na konsultacije zbog Gaze
Foto: Ali Unal/AP
Vlada Južne Afrike pozvala je na konsultacije ambasadora te zemlje u Izraelu i celu diplomatsku misiju zbog bombardovanja Gaze koje su okarakterisali kao genocid.

Vlada je takođe zapretila koracima protiv izraelskog ambasadora u Južnoj Africi zbog njegovih primedbi o stavu te zemlje prema ratu između Izraela i Hamasa.

"Vlada Južne Afrike odlučila je da povuče sve svoje diplomate iz Tel Aviva radi konsultacija", rekla je ministarka Khumbudzo Ntšavheni.

Ona je dodala da je Vlada primetila "omalovažavajuće opaske izraelskog ambasadora u Južnoj Africi o onima koji se protive zločinima i genocidu izraelske vlade", te da je kancelariji za međunarodne odnose naloženo da "preduzme neophodne mere u okviru diplomatskih kanala i protokola kako bi se pozabavila (njegovim) ponašanjem".

Hamas je 7. oktobra upao na teritoriju Izraela i ubio oko 1.400, nakon čega je u osvetničkom izraelskom bombardovanju Gaze poginulo više od 10.000 palestinaca.

Sa propalestinskih demonstracija građani su pozvali svoju vladu da protera izraelskog ambasadora, a Ntšavheni je prokomentarisala da je njegova pozicija u zemlji "neodrživa".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika