Web Analytics
PKS: Subvencija za digitalnu transformaciju do 6.000 evra - BetaRS

PKS: Subvencija za digitalnu transformaciju do 6.000 evra

Ekonomija | 06.11.2023 | access_time 15:35
PKS: Subvencija za digitalnu transformaciju do 6.000 evra
Foto: Pixabay

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije (PKS), u saradnji sa Ministarstvom privrede Srbije, pozvao je sve zainteresovane kompanije da konkurišu za novi "Program podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća 2023", koji predviđa subvenciju do 6.000 evra.

"Ovaj program omogućava firmama, da uz podršku sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju (ISO 17024), unaprede poslovanje uvođenjem savremenih digitalnih alata. Za program mogu da apliciraju sve kompanije koje imaju između pet i 249 zaposlenih i ispunjavaju ostale uslove", rekao je Filip Mrdak iz CDT, a saopštila PKS.

Potrebno je i da je firma registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), najkasnije do 1. januara 2022. godine, da je u većinskom privatnom vlasništvu i da je izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

Kompanije koje učestvuju u konsultantskom programu, po njegovim rečima, dobijaju izuzetne pogodnosti kao što su besplatna izrada ekspertske analize. Sertifikovani konsultanti će, kako je navedeno, napraviti analizu trenutnog stanja kompanije, utvrditi domene u poslovanju koje bi trebalo unaprediti, zatim će izraditi detaljnu strategiju razvoja kompanije u ključnim domenima kroz digitalnu transformaciju i bespovratna sredstva do 6.000 evra.

Ovom subvencijom izjednačava se iznos koji je sama kompanija spremna da investira u svoju digitalnu transformaciju, na primer, kupovinom adekvatnog softvera ili hardvera.

Među prednostima su i supervizija samog procesa implementacije rešenja, nakon što je strategija usaglašena i dogovorena između kompanije i konsultanta.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 2023.

Kompanije se mogu prijaviti za Program, popunjavanjem upitnika Digitalne konkurenstnosti, na internet stranici Centra za digitalnu transformaciju, a više informacija o načinu apliciranja, uključujući kriterijume i smernice za apliciranje, dostupno je na sajtu www.cdt.org.rs.

CDT je uz podršku GIZ i PKS u proteklih pet godina obučio i sertifikovao (ISO 17024 standard) 68 konsultanta iz oblasti poslovnih modela i procesa, e-trgovine i društvenih medija, IT bezbednosti i GDPR-a, kao i iz oblasti veštačke inteligencije. U tom periodu realizovana su četiri programa podrške.

Za CDT Programe podrške digitalnoj transformaciji, ali i SPEED programe realizovane u jeku pandemije Kovid-19, prijavilo se više od 3.500 preduzeća od kojih je, za sada, više od 800 implementiralo rešenja razvijena tokom konsaltinga.

"Kroz naše programe podrške su prošle firme iz 20 različitih industrija, a najviše iz trgovine, metalske industrije, turizma, prehrambene industrije, građevinske industrije, saobraćaja i logistike", rekao je Mrdak.

Teme