Web Analytics
Fondacija Slavko Ćuruvija: Pink nije ispunio više od pola obećanja za dozvolu, REM ne reaguje - BetaRS

Fondacija Slavko Ćuruvija: Pink nije ispunio više od pola obećanja za dozvolu, REM ne reaguje

Društvo | 06.11.2023 | access_time 16:45
Fondacija Slavko Ćuruvija: Pink nije ispunio više od pola obećanja za dozvolu, REM ne reaguje
Foto: Amir Hamzagic
Analiza Fondacije Slavko Ćuruvija je pokazala da Televizija Pink nije ispunila 16 od 23 analizirana obećanja iz programskog elaborata na osnovu kojeg joj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pre nešto više od godinu dana obnovilo dozvolu za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću.

"Iako je ta televizija u elaboratu najavila manje rijaliti programa, izveštaj REM-a iz maja ove godine beleži dupliran udeo tog žanra u ukupno emitovanom programu u odnosu na navode iz elaborata. Štaviše, udeo rijalitija u programu TV Pink porastao je sa prosečno 34 odsto godišnje u periodu 2014-2020. godine, na 46 odsto u prvom kvartalu 2023. godine, posle obnavljanja dozvole", naveli su u saopštenju.

Fondacija kaže da obećanja koje Pink nije ispunio uključuju promenu programske šeme, emitovanje programa za osobe s oštećenim sluhom, svetskih dokumentarnih serijala, novih svetskih zabavnih formata, obogaćivanje vikend-šeme filmovima, uvođenje kulturno-umetničkog dnevnika i crtanih filmova.

"Iako su programski elaborati televizija sastavni deo dozvola za emitovanje, o čijem je ispunjavanju REM obavezan da se stara, ovo telo nije reagovalo na kontinuirano nepoštovanje navoda iz programskog elaborata. Umesto toga, REM u svom Кontrolnom izveštaju za period oktobra 2022. do marta 2023. godine konstatuje da do povreda zakona i pravilnika nije došlo i da Pink ispunjava sve svoje obaveze", piše u saopštenju.

Fondacija je ocenila da REM ni posle 15 meseci od obnove dozvolenije postupio po svojim zakonskim ovlašćenjima i sproveo odgovarajuće mere protiv Pinka, poput privremene zabrane emitovanja ili oduzimanja dozvole.

Fondacija Slavko Ćuruvija je najavila da će narednih dana objaviti i pregled ispunjenosti elaborata ostalih televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Teme