Web Analytics
Nova runda pregovora Srbije i Kosova moguća 16. novembra - BetaRS

Nova runda pregovora Srbije i Kosova moguća 16. novembra

Politika | 07.11.2023 | access_time 16:35
Nova runda pregovora Srbije i Kosova moguća 16. novembra
BETAPHOTO/European Council/Frederic Sierakowski

Naredna runda pregovora Srbije i Kosova biće održana sledeće nedelje, a izvori u Evropskoj uniji (EU) rekli su danas za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da je 16. novembar mogući datum sastanka glavnih pregovarača.

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je u pisanoj izjavi za RSE potvrdio da naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova nije otkazan i da postoji njihova saglasnost o datumu kada će biti održan, ali nije precizirao datum.

On je rekao da je postojala ideja da se sazove sastanak ove nedelje, odnosno danas, ali da je "kosovska strana iznela veoma validan i relevantan zahtev za odlaganje sastanka koji je fasilitator, EU, prihvatio".

Lajčak je prošle nedelje najavio da će ubrzo sazvati susret na nivou glavnih pregovarača. Potom se o tome oglasio i glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković koji je rekao da je planiran sastanak otkazan jer je to, prema njegovim rečima, odbila kosovska strana.

Lajčak je u današnjoj pisanoj izjavi objasnio da se svi sastanci u okviru dijaloga sazivaju na datume koji su pogodni za obe strane te da se datumi objavljuju tek kada obe strane potvrde da prihvataju.

Prema izvorima RSE unutar EU, niko od Lajčakovih sagovornika nije dobio tekst statuta na papiru.

Kako ti izvori objašnjavaju, specijalni predstavnik za dijalog je predstavnicima opozicije tokom razgovora u Prištini 7. novembra, samo "usmeno objasnio sadržaj dokumenta".

Teme