Web Analytics
Brnabić o izveštaju EK: Najvažnije što je prepoznat jasan napredak Srbije u evrointegracijama - BetaRS

Brnabić o izveštaju EK: Najvažnije što je prepoznat jasan napredak Srbije u evrointegracijama

Politika | 08.11.2023 | access_time 18:50
Brnabić o izveštaju EK: Najvažnije što je prepoznat jasan napredak Srbije u evrointegracijama
Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je najvažnije što je Evropska komisija (EK) prepoznala "jasan napredak" u procesu evointegracija Srbije.

Ona je tako prokomentarisala godišnji Izveštaj EK o Srbiji u okviru Paketa proširenja Evropske Unije.

"U potpunosti je evidentno da u izveštaju ne postoji nijedna oblast gde je zabeleženo nazadovanje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj. U svim oblastima osim u tri je zabeležen neki napredak, u tri oblasti imamo stagnaciju, jedna od tih oblasti je ribarstvo", rekla je ona novinarima nakon što joj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre predao izveštaj u Vladi Srbije.

Ona je istakla da je ovo treći godišnji uzastopni izveštaj o napretku Srbije u kom EK poziva države članice na otvaranje klastera 3 (konkurentnost i inkluzivni rast), za šta je Srbija bila spremna 2021. godine.

Dodala je da će naredne nedelje razgovarati sa ambasadorima država članica EU i pozvati ih da podrže otvaranje tog klastera.

Zahvalila je na objektivnosti EK jer je prema njenim rečima bilo mnogo neistina i pritisaka u vezi sa usvajanjem medijskih zakona, a EK je "na to odgovorila istinom i nije nasela na propagandu".

Teme