Web Analytics
Peti angažovani etnografski festival u Centru za kulturu Vlada Divljan - BetaRS

Peti angažovani etnografski festival u Centru za kulturu Vlada Divljan

Kultura | Izvor: Beta | 09.11.2023 | access_time 15:40
Peti angažovani etnografski festival u Centru za kulturu Vlada Divljan
Foto: Kolektiv Vizantrop

Peti angažovani etnografski festival "Vizantrop" održaće se u Centru za kulturu Vlada Divljan od 23. do 26. novembra.

U okviru četiri festivalska dana u Multimedijalnoj sali CZK Vlada Divljan prikazaće se 24 filma u okviru četiri kategorije: "Jednakost i zajedništvo", "Ekologija i društveni aktivizam", "Ženski film" i "Studentski film".

Organizatori najavljuju i izložbu fotografija učesnika radionice vizuelnog antropologa Igora Čoka.

Prijave za radionicu su otvorene još tri dana na sajtu Vizantropa, a iz organizacije festivala kažu da je "svako dobrodošao da se oproba u uličnoj etnografskoj fotografiji".

Peti angažovani etnografski festival u Centru za kulturu Vlada Divljan


"Svake godine održavamo radionicu fotografije i imamo jako lepu saradnju sa Igorom Čokom koji se predano bavi antropološkim istraživanjim kroz objektiv", izjavio je direktor festivala Vizantrop Relja Pekić.

Rekao je da "u uličnoj fotografiji možemo da iščitamo mnoge skrivene poruke kojih često nismo svesni. Značajno nam je da kroz naš festival podržavamo različite studente i istraživače koji žele da imaju svoju prvu fotografsku izložbu ili snime svoj prvi film".

Festival "Vizantrop" prikupio je nova audiovizuelna ostvarenja domaćih i svetskih autora etnogragfskog, dokumentarnog i angažovanog filma iz Rusije, Norveške, Finske, Gvatemale, Mozambika, Kameruna, Portugala, Švajcarske, Indije, Filipina, Čilea, Lesota, Bugarske, SAD, Nemačke, Austrije, Turske, Italije, Malezije, Kine, Nepala, Rumunije, Južne Koreje, Grčke i Ujedinjenog kraljevstva.

Peti angažovani etnografski festival u Centru za kulturu Vlada Divljan
Foto: Kolektiv Vizantrop


"Naš cilj je da publika prepozna da mnogi filmovi iz različitih krajeva sveta imaju slične probleme u društvenim, etničkim ili rodnim zajednicama. Naravno, filmovi su tu da pokrenu društveni dijalog, ali i "prozor kroz svet" prema drugim udaljenim kulturama", rekao je Pekić.

"Vizantrop" okuplja i mlade autore i iskusne istraživače i profesore iz regiona i Evrope koji će učestvovati u diskusijama za vreme festivala koji se bave odnosom društvene angažovanosti i filmskog stvaralaštva.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama