Web Analytics
MUP Hrvatske: U napitku u Rijeci nađena jaka hemikalija, ostala pića ispravna - BetaRS

MUP Hrvatske: U napitku u Rijeci nađena jaka hemikalija, ostala pića ispravna

Region | 09.11.2023 | access_time 17:05
MUP Hrvatske: U napitku u Rijeci nađena jaka hemikalija, ostala pića ispravna
Foto: Zvonimir KUHTIC
U flaši bezalkoholnog gaziranog pića "Romerkel" (Romerquelle) koju je prošle subote u Rijeci popio mladić i dobio teške telesne povrede, otkrivena je jaka baza - alkalna hemikalija, dok su ostala analizirana pića ispravna, utvrdio je hrvatski Centar za forenzička ispitivanja i veštačenja "Ivan Vučetić".

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske se precizira da se na osnovu hemijskog sastava može zaključiti da je reč o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

"Rezultati veštačenja tečnosti iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba, podudara se u fizikalno-hemijskim svojstvima s tečnošću iz flaše bezalkoholnog pića s ukusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o rastvoru jake baze u vodi (pH=13,6)", naveo  je MUP.

Veštačenjem je takođe utvrđeno da je "u 20 nespornih staklenih flašica istog pića premljenih u originalnom pakovanju, utvrđeno da sadrže providne tečnosti čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrednostima ovakvih napitaka".

Vezano uz prvi prijavljeni slučaj na području Zagreba 7. novembra, MUP navodi da veštačenjem takođe nisu detektovana jedinjenja koja bi bila neubičajena, odnosno utvrđeno je da tečnost iz flašice ima pH 2,59, što odgovara takvim pićima.

Hrvatski zavod za javno zdravlje juče je objavio da je analizom uzoraka pića Koka-kola uzetih iz samoposlužnih aparata i maloprodajne trgovine u Zagrebu nisu uočene nepravilnosti.

Analizirani su bili jedan uzorak Koka-kole od 500 mililitara iz samoposlužnog aparata u Zagrebu i dva uzorka obične Kola-kole od dva litra i Koka-kole ziro (Zero) iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Takođe su sprovedena ispitivanja mineralne vode "Romerkel emoušn" (Emotion) s ukusom borovnice i nara iz ugostiteljskog objekta u Rijeci i takođe je utvrđeno da nema nepravilnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravlje nije, međutim, analizirao flašice Romerkel i Koka-kole iz kojih su pića konzumirale dve povređene osobe u Rijeci i Zagrebu, jer ih je uzeo MUP.

Kompanija Koka-kola Hrvatska privremeno je juče, po nalogu Državnog inspektorata, povukla s tržišta sporne proizvode mineralne vode Romerkel i Koka-kola.

U Hrvatskoj je poslednjih dana prijavljeno više slučajeva sumnje na trovanje gaziranim pićima proizvođača Koka-kola, a reč je uglavnom o lakšim povredama ždrela i jednjaka, osim u slučaju u Rijeci gde su zabeležene teške povrede, ali je stanje pacijenta stabilno.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je juče da se zasad preliminarno može reći da su dva od svih slučajeva direktno u vezi s konzumacijom pića. 

Teme