Web Analytics
Žofre: Planom rasta se ubrzava proces reformi i pristupanja EU - BetaRS

Žofre: Planom rasta se ubrzava proces reformi i pristupanja EU

Politika | 09.11.2023 | access_time 20:30
Žofre: Planom rasta se ubrzava proces reformi i pristupanja EU
BETAPHOTO/Ministarstvo kulture/GORAN ZLATKOVIC

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da je Plan rasta za Zapadni Balkan jedan od načina za ubrzavanje reformi i procesa pristupanja Uniji.

"Plan rasta za Zapadni Balkan jedan od načina za ubrzavanje reformi i procesa pristupanja kako bi se smanjio ekonomski jaz koji postoji između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije", rekao je on gostujući na RTS.

Obim pomoći obezbeđene kroz ovaj plan, dodao je, iznosiće skoro koliko i pomoć po glavi stanovnika koju EU već daje svojim članicama.

"Ovo je istorijska prilika i važno je da i EU i zemlje kandidati urade svoj domaći, moramo da ubrzamo reforme, moramo da donesemo vrlo jasne odluke gde hoćemo da idemo", rekao je on.

Prokomentarisao je da su ekonomija i reforma pravosuđa najbolje ocenjene u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji u okviru Paketa proširenja Evropske unije.

"Kada pogledamo ekonomsku sliku ima pozitivnih vesti. Srbija je zadržala makroekonomsku stabilnost i ide ka funkcionalnom tržištu. Takođe vidimo napredak u smanjenju opterećenja na kompanije i njihovo poslovanje", rekao je ambasador EU.

Dodao je da ima mnogo izazova jer je pristupanje Uniji "veliki projekat".

"Nije bilo usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Takođe rekao bih da su veliki izazovi u borbi protiv koruipcije i organizovanog kriminala, to su oblasti u kojima je zabeležen ograničen napredak, ali moramo da intenziviramo napore", rekao je Žofre.

Teme