Web Analytics
Vučić se sastao sa Makronom ali neće razgovarati sa Kurtijem dok je u Parizu - BetaRS

Vučić se sastao sa Makronom ali neće razgovarati sa Kurtijem dok je u Parizu

Politika | 10.11.2023 | access_time 11:45
Vučić se sastao sa Makronom ali neće razgovarati sa Kurtijem dok je u Parizu
Foto: Beta/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama Pariskog mirovnog foruma sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Vučić je na Instagramu objavio fotografije i snimke razgovora sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

"Susreti i dobri razgovori na mirovnom forumu", napisao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je kasnije u Parizu da će imati još jedan razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati u večernjim satima i da će ga pozvati da poseti Srbiju.

"Ja ga očekujem. Može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, u Srbiji. Nadam se tome", rekao je on.

Vučić je na pitanje novinara u Parizu, gde učestvuje na Pariskom mirovnom forumu, rekao da mu "ne pada na pamet" da prizna nezavisnost Kosova i da neće razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurijem.

"Nikada neću priznati nezavisnost Kosova", rekao je Vučić i dodao da u međunarodnoj zajednici postoji licemerni pristup prema tome čiji teritorijalni integritet treba da se poštuje, a čiji ne. 

Kazao je da nije bilo inicijativa da se na tom skupu sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i dodao da ne veruje u ozbiljniji napredak u dijalogu sa Prištinom, posebno u vezi formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je Kurti na vlasti.

"Mislim da je sada svima jasno na Zapadu da Kurti ne želi napredak u dijalogu, sve ostalo su bili balkanski trikovi koji mogu da upale jednom ili dvaput, ali dugoročno ne. Ne verujem u neki ozbiljniji napredak, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, dok je na vlasti u Prištini Aljbin Kurti", rekao je Vučić.

On je dodao da je imao važan i neočekivano dug sastanak sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

"Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji dugo, o svemu što se tamo događa i tome šta je pred nama", rekao je Vučić.
Naveo je da Srbija sa Belgijom ima blizu milijarde evra trgovinske razmene ocenjujući da je to istorijski maksimum.

"Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima", dodao je Vučić.

Srpski predsednik je dodao da fokus foruma polako klizi ka izraelsko-palestinskom sukobu i da je panel o Gazi bio najposećeniji.

Teme