Web Analytics
Zvaničnici iz celog sveta na komemoraciji Ahtisariju - BetaRS

Zvaničnici iz celog sveta na komemoraciji Ahtisariju

Svet | 10.11.2023 | access_time 18:50
Zvaničnici iz celog sveta na komemoraciji Ahtisariju
Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Predstavnici brojnih država okupili su se danas u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, kako bi se oprostili od bivšeg predsednika te zemlje Martija Ahtisarija, koji je preminuo 16. oktobra u 86. godini.

Na komemorativnom skupu u katedrali u Helsinkiju, među 800 zvaničnika i gostiju, bili su i lideri zemalja u kojima je pomogao da se postignu mirovni sporazumi - predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Namibije Hage Geingob, bivši predsednik Tanzanije Džakaja Kikvete, i bivši lideri Indonezije i njenog pobunjeničkog pokreta Slobodni Ačeh.

Ahtisari je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

"Bio je veliki Finac, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Stavio je svoj pečat i na finsku istoriju i na međunarodnu istoriju“, istakao je u svom govoru aktuelni finski predsednik Sauli Niiniste i dodao da je njegov posao "u Indoneziji, na Kosovu, u Namibiji i na mnogim drugim mestima ostavio trag u životima mnogih ljudi".

Tokom crkvene ceremonije položeni su venci i puštena je muzika najpoznatijeg finskog klasičnog kompozitora, Sibelijusa.

Ahtisari je učestvovao u postizanju mirovnog sporazuma na osnovu kojeg su se srpska vojska i policija povukli sa Kosova 1999. godine.

Među njegovim posredničkim poslovima bili su i nezavisnost Namibije, autonomija za provinciju Aćeh u Indoneziji a bio je i uključen u mirovni proces u Severnoj Irskoj i zadužen za praćenje procesa razoružanja Irske republikanske armije (IRA).

Kasnije je osnovao Inicijativu za upravljanje krizama sa sedištem u Helsinkiju, čiji je cilj sprečavanje i rešavanje oružanih sukoba kroz neformalni dijalog i posredovanje.

U maju 2017. Ahtisari je podneo ostavku na mesto predsednika Inicijative, ali je rekao da će nastaviti da radi u njoj kao savetnik, a 2021. godine je objavljeno da ima Alchajmerovu bolest u uznapredovaloj fazi.

Posle službe, vojnici su odneli kovčeg do pogrebnih kola dok je vojni orkestar svirao pogrebni marš ispred neoklasične katedrale sa prepoznatljivom visokom zelenom kupolom i četiri manje kupole.

Finska zastava, plavi krst na beloj pozadini, vijorila se na pola koplja danas širom Helsinkija.

Po hladnom vremenu, stotine ljudi stajalo je u redu duž rute od katedrale kroz centar Helsinkija do gradskog groblja Hietaniemi gde je Ahtisari sahranjen pored drugih finskih predsednika.

Crkvenu službu i litiju prenosila je nacionalna televizija.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika