Web Analytics
Koalicija 27: Od Evropske komisije za životnu sredinu samo prelazna ocena - BetaRS

Koalicija 27: Od Evropske komisije za životnu sredinu samo prelazna ocena

Životna sredina | Izvor: Beta | 13.11.2023 | access_time 10:15
Koalicija 27: Od Evropske komisije za životnu sredinu samo prelazna ocena
Koalicija 27 saopštila je danas da je Srbija od Evropske komisije za napredak u oblasti životne sredine dobila samo prelaznu ocenu jer je ostvaren "određeni" napredak za razliku od prošle godine kada je bio "ograničen".

"Iako se čini da je određeni napredak (some progress), zapravo neodređena kategorija, on znači da nam je Komisija dala prelaznu ocenu i umesto ograničenog napretka od prošle godine u ovoj godini smo stigli do izvestnog. Ako bi ovo bila ocena u školi, to bi bio napredak sa dva minus na dva. Nije baš da nema napretka, ali imamo li razloga za slavlje", upitala je ta koalicija.

Dodaje se da "Komisija vidi napredak u tome da je Srbija usvojila dugoočekivanu Strategiju niskougljeničnog razvoja, da je napredovala u izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) i da je povećala investicije u zaštitu životne sredine".

Iz Koalicije 27 su podsetili da je Strategija niskougljeničnog razvoja završena pre četiri godine, a da je bila na javnoj raspravi u januaru 2020. "Usvojena je nakon nekoliko godina, tokom kojih su se desile globalne pandemije, globalna energetska kriza, rapidni razvoj tehnologije obnovljivih izvora energije i rast njihove konkurentnosti. Strategija ništa od ovoga nije uzela u obzir, usvojena je u onom obliku u kome je bila pre četiri godine", navedeno je u saopštenju.

Izrada INEKP-a, kako je istakla Koalicija, se može posmatrati kao napredak, međutim, sudeći po Nacrtu dokumenta koji je u julu 2023. godine bio na javnoj raspravi taj dokument ne ispunjava preporuke Komisije od prošle godine da Srbija treba da usvoji ambiciozan plan, koji je usklađen sa ciljevima ugljenične neutralnosti Zelene agende za Zapadni Balkan i obavezama koje je Srbija preuzela u okviru Energetske zajednice.

Dodaje se da Nacrt INEKP-a koji je javnost ovog leta mogla da vidi nema ugljeničnu neutralnost kao cilj, a nije usklađen ni sa Odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice s obzirom na to da se ciljevi za udeo obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji 2030. godine razlikuju. 

"Investicije u zaštitu životne sredine svakako jesu povećane, pa bi se tu mogao naći razlog da ocenimo da smo napredovali, ali su i dalje daleko ispod potrebnih, što potvrđuju i preporuke Fiskalnog saveta. U budžetu za 2023. godinu Srbija je za životnu sredinu opredelila 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", navela je Koalicija.

Rebalansom budžeta iz septembra taj iznos, kako je navedeno u saopštenju Koalicije, smanjen je za četiri milijarde dinara i na kraju je iznosio oko 0,2 odsto BDP-a. Preporuke Fiskalnog saveta su, navela je Koalicija, da Srbija na zaštitu životne sredine treba da izdvaja šest do sedam puta više, odnosno 1,2-1,4 odsto BDP-a.

Koalicija 27, kako je navedeno, smatra da se takav razvoj sistema upravljanja javnim politikama zaštite životne sredine ne može smatrati napretkom.

"Ključne preporuke za dalji napredak od određenog ka dobrom napretku su i dalje važeće prošlogodišnje preporuke, da Srbija treba da unapredi strukturu sektora zaštite životne sredine kako bi se obezbedile efikasnije investicije i transparentnost upravljanja investicijama, da uskladi ključne nedostatke Zakona o planiranju i izgradnji sa međunarodnim standardima, uskladi Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakon o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu sa EU direktivama", navela je koalicija.

Istakla je da je u pogledu pojedinačnih oblasti Poglavlja 27, zaključak da je Srbija, uglavnom umereno do veoma usklađena sa propisima EU, ali da je primena propisa i dalje nezadovoljavajuća i neophodno je da se to unapredi. U praksi to znači, po oceni koalicije, da Srbija usvaja propise i javne politike, ali ih ne sprovodi u potpunosti.

Koalicija 27 ocenila je u izveštaju za period od aprila 2022. do aprila 2023. da Srbija u oblasti Poglavlja 27, a to je zaštita životne sredine od kvaliteta vazduha, zaštite prirode, klimatskih promena, otpada, buke, upravljanja vodama, šumama i horizontalnog zakonodavstva nisu na listi prioriteta institucija.


Koaliciju 27 osnovale su organizacije civilnog društva 2014. sa ciljem da prate i doprinose procesu usklađivanja i primene politika i propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promena (Poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju EU).

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina