Web Analytics
Grbović za BETU: Vratićemo penzionerima otete penzije - BetaRS

Grbović za BETU: Vratićemo penzionerima otete penzije

Politika | 13.11.2023 | access_time 10:25
Grbović za BETU: Vratićemo penzionerima otete penzije
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC
Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) i poslanički kandidat liste "Srbija protiv nasilja" Pavle Grbović izjavio je danas da će, kako je rekao, nakon promene vlasti 17. decembra svim penzionerima biti vraćene otete penzije. 

Grbović je agenciji Beta kazao da su protivustavnom odlukom iz 2014. godine penzioneri oštećeni za više stotina miliona evra. 

"Nova vlada čiju će okosnicu činiti lista 'Srbija protiv nasilja', vratiće otete penzije svim penzionerima koji su bili oštećeni protivustavnom odlukom iz 2014. godine. Penzija je imovina, pravo stečeno na osnovu višedecenijskog rada i uplaćivanja doprinosa od strane tih ljudi i niko nije imao pravo da im bilo šta oduzima. Zbog toga mi imamo državničku, pravnu, generacijsku i pre svega ljudsku obavezu da tu nepravdu ispravimo", istakao je Grbović. 

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanički kandidat liste "Srbija protiv nasilja" Dragan Đilas rekao je ranije da će nova vlada koju će formirati koalicija "Srbija protiv nasilja", vratiti sav novac koji je vlast Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića "ukrala" penzionerima 2014. godine. 

Đilas je kazao da će otete penzije biti vraćene i naslednicima preminulih penzionera. 

"Vučić je kao predsednik Vlade Srbije 2014. godine umanjio penzije i prekršio prava penzionera. Nova vlada će vratiti sav novac koji su SNS i Vučić oteli penzionerima, kao i naslednicima onih koji su nažalost preminuli. Onako kako je posle 5. oktobra 2000. godine vraćena stara štednja, tako će i sada biti vraćen deo penzija koje je oduzela vlast", naglasio je Đilas. 

Na pitanje Bete kako će biti obezbeđen novac za vraćanje umanjenog dela penzija, Đilas je kazao da država novca ima, "ali se on troši na besmislene projekte, plus veći deo nestaje zbog korupcije". 

"Korupcija u državnom sektoru se meri milijardama evra. Gotovo da ne postoji nijedan državni posao za koji predstavnici vlasti ne uzmu za sebe 60-80 odsto od ukupne vrednosti. Saseći ćemo korupciju i u budžetu obezbediti dovoljno novca i za penzije i za povećanje plata u svim oblastima", rekao je on. 

Na sajtu ssp.rs postoji kalkulator u koji penzioneri mogu da ukucaju iznos poslednje penzije isplaćene pre smanjenja 2014. godine i saznaće iznos koji će im, kako obećava koalicija "Srbija protiv nasilja", biti vraćen.

Teme