Web Analytics
Đedović Handanović s predstavnicom SAD o saradnji u energetici - BetaRS

Đedović Handanović s predstavnicom SAD o saradnji u energetici

Izvori | Izvor: Beta | 13.11.2023 | access_time 14:50
Đedović Handanović s predstavnicom SAD o saradnji u energetici
BETAPHOTO/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa zamenicom podsekretara za spoljnu trgovinu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Dajen Farel o unapređenju saradnje između Srbije i SAD u oblasti energetike i predstavila projekte na kojima se u Srbiji radi u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

"Želimo da dekarbonizujemo naš energetski sektor do 2050. godine, a u strateškim dokumentima koji su u procesu usvajanja definisani su pravci i planovi kako ćemo razvijati energetski sektor u narednim decenijama. U narednih desetak godina energetici su potrebne investicije uz iznosu od oko 15 milijardi evra, a definisali smo prioritetne projekte u svim oblastima, koje uključuju kombinaciju investicija javnog i privatnog sektora, u cilju realizacije našeg strateškog cilja - energetske sigurnosti po najnižoj ceni za građane i privredu", rekla je ona, objavilo je ministarstvo.

Đedović Handanović je navela da je među projektima koji su definisani kao kapitalni Planom razvoja energetske infrastrukture do 2028. sa projekcijama do 2030. i izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana snage 1 GW.

"Solarne elektrane kapaciteta 1 GW gradimo kroz strateško partnerstvo i ostaće u vlasništvu Republike Srbije. Partnera smo izabrali u transparentnom procesu, strogo poštujući načela javnog nadmetanja na osnovu prikupljenih ponuda, načela transparentnosti i zabrane diskriminacije, načela zaštite životne sredine i efikasnosti, o čemu govori i dobar odziv ponuđača na javnom pozivu. Izgradnjom ovih solarnih elektrana kapaciteti iz obnovljivih izvora će biti višestruko uvećani", rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je u pogledu zakonskog okvira i sprovođenju reformi, naročito u gasnom sektoru i sektoru OIE, Srbija ostvarila značajan napredak koji je prepoznala i Evropska unija.

"Sprovođenjem aukcija za tržišne premije obezbedili smo investicije u izgradnju više od 700 megavata iz OIE, najvećim delom iz vetra, uz očuvanje stabilnosti sistema, a u naredne tri godine planiramo da ovim podsticajima podržimo ukupno 1.300 megavata novih elektrana iz vetra i solara", kazala je ona.

Dodala je da je među prioritetima i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana (RHE), pre svega RHE "Bistrica", dok se za projekat RHE "Đerdap 3" radi prethodna studija opravdanosti, kako bi se utvrdile tehničke i ekonomske osnove za realizaciju ovog projekta.

Farel je čestitala na efikasnoj realizaciji projekta izgradnje gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, istakavši da je diversifikacija snabdevanja gasom važna za energetsku sigurnost i predvidivost za privredu.

Ona je prenela zainteresovanost američkih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.


Teme