Web Analytics
Ruska vojska bombardovala pobunjenike u Siriji - BetaRS

Ruska vojska bombardovala pobunjenike u Siriji

Svet | 13.11.2023 | access_time 15:00
Ruska vojska bombardovala pobunjenike u Siriji
Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP
Ruska vojska je saopštila da je ovog vikenda iz vazduha napala jednu ekstremističku grupu u regionu Idliba na severozapadu Sirije, gde je poslednje uporište pobunjenika u toj zemlji, navodeći da je ubila tridesetak boraca.

"Ruske vazduhoplovne snage su 11. novembra sprovele vazdušne udare u provinciji Idlib na mestima gde su ilegalne oružane formacije koje su učestvovale u gađanju položaja vojske sirijske vlade", saopštila je u nedelju uveče ruska Vojska.

Navedeno je da su uništena podzemna skloništa i kampovi za obuku terorističke grupe Džabhat al Nosra, a 34 boraca je ubijeno i 60 ranjeno.

Sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava je javila da su Rusi u subotu napali položaje grupe Hajat Tahrir al Šam, (HTS) bivši lokalni ogranak Al Kaide, glavne grupe aktivne na severozapadu Sirije.

Po Opservatoriji čije sedište je u Velikoj Britaniji a ima veliku mrežu izvora u Siriji, u tim napadima je poginulo pet boraca.

Pripadnici grupe HTS i frakcija povezanih sa njom redovno razmenjuju vatru s vladinim snagama Sirije.

Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegovog glavnog saveznika - Rusije pojačale su u oktobru napde u obalsti Idliba i okoline kao odgovor na napad dronovima u kojem je poginulo više od 100 ljudi u Homsu, u centru zemlje. 

Prekid vatre koji su ispregovarali Rusija i Turska, proglašen je u Idlibu posle ofanzive vladinih snaga u martu 2020. godine, ali se krši.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika