Web Analytics
Stranka Zajedno podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji - BetaRS

Stranka Zajedno podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji

Ekonomija | 13.11.2023 | access_time 17:00
Stranka Zajedno podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji
Foto: Beta/Ljiljana Stupar
Stranka Zajedno objavila je danas da podžava poljoprivrednike koji su krenuli u protest zbog loše situacije u agraru, nakon što su nekoliko puta u toku ove godine ukazivali na lošu situaciju, odnosno niske cene poljopnih proizvoda, nestabilnost tržišta, kao i nemogućnost opstanka pod takvim uslovima.

Kako je navedeno, u stranci Zajedno smatraju da su protesti rezultat nerešenih ključnih problema u poljoprivredi, iako se često u medijima navodi da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede otvoreni za dogovore i saradnju.

Zato su iz stranke Zajedno pozvali Ministarstvo poljoprivrede da izračuna koliko poljoprivrednike košta proizvodnja jednog hektara pešnice, koliko jednog hektara kukuruza, suncokreta, višnje, šljive, maline, kupine i drugih kultura, a koliko su ove godine ili u proteklih pet godina u proseku zaradili od istog tog hektara, pa će, kako je istaknuto, shvatiti da je nezadovoljstvo opravdano.

Smatraju i da vlast može da razmisli i o tome zašto poljoprivredinici jedva preživljavaju dok građani u radnjama plaćaju preskupu hranu – ko je kriv za to što su otkupne cene sve niže, a prodajne sve više.

"Novca za poljoprivredu nema zato što su korupcija i veze vlasti sa raznim biznismenima pojele sve ono što bi se moglo uložiti u razvoj našeg društva. Sve plaćaju dva, tri ili četiri puta više – i puteve i stadione i trgove i sav taj novac odlazi u džepove pojedinaca bliskih vlastima umesto da se uloži u domaću proizvodnju hrane. Tako bismo i mogli da kontrolišemo cene hrane zbog kojih svi strepe", navedeno je u saopštenju stranke Zajedno.

Oni su istakli da kao stranka imaju jasan plan i predlog hitnih mera za poljoprivredu kao što su subvencije od 300 evra po hektaru, gorivo bez akciza i pdv-a, ali i sistemskih mera kako bi sačuvala domaća poljoprivreda od daljeg "strmoglavog uništavanja".

Teme