Web Analytics
Nikezić (SSP): Kada je završeno partnerstvo Er Srbije i Etihada, vreme da se polože računi - BetaRS

Nikezić (SSP): Kada je završeno partnerstvo Er Srbije i Etihada, vreme da se polože računi

Ekonomija | 13.11.2023 | access_time 17:30
Nikezić (SSP): Kada je završeno partnerstvo Er Srbije i Etihada, vreme da se polože računi
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da je osnovni red da se sada, kada se završilo partnerstvo Er Srbije sa aviokompanijom Etihad iz Uujedinjenih Arapskih Emirata, polože računi o poslovanju - prenela je ta stranka.

"Kada se okončalo decenijsko partnerstvo sa Etihadom, osnovni red je da vlast položi račune i obavesti javnost koliko je Srbiju koštao projekat Er Srbija, koliko je Etihad zaradio od iznajmljivanja njihovih aviona sa posadom, o troškovima obuke pilota, uslugama menadžmenta, iznajmljivanju njihovih slotova na aerodromima, zašto Er Srbija nema nijedan avion u svom vlasništvu", rekao je Nikezić.

Srbija je danas postala stopostotni vlasnik aviokompanije Er Srbija preuzimanjem poslednjih 16,42 odsto vlasništva od Etihada. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da Etihad izlazi iz vlasništva Er Srbije "zbog njegovih poslovnih odluka".

Nikezić je rekao da je samog početka saradnje postojao "neravnopravan odnos jer je Srbija uložila neuporedivo više od Etihada, uzela od te kompanije dugoročne kredite od 120 miliona dolara sa kamatom od čak 7,64 odsto i provizijom 6,55 odsto, kao i kratkoročni kredit od 40 miliona evra, a usluge Etihada platila preko 100 miliona evra".

Dodatno, država je, kako je rekao, Er Srbiji za ovih deset godina dala preko 350 miliona evra subvencija i kapitala za pokrivanje gubitaka, dok je Etihad uplatio samo inicijalni ulog od 29 miliona evra.

"Zato, na kraju saradnje, morate podvući crtu i preuzeti odgovornost, jer podaci iz zvaničnih izveštaja o poslovanju kompanije pokazuju da bi za Srbiju bilo bolje da Etihadu nikada nismo dali vlasnički udeo i pravo upravljanja u našoj nacionalnoj aviokompaniji", rekao je Nikezić.

Dodao je da se "iz aviona videlo da se vlast isključivo rukovodila poslovnim interesima Etihada i da je Srbija od ovakvog aranžmana imala samo štetu, zbog čega će neko kad-tad morati da odgovara".

Teme