Web Analytics
Izraelski poslanici pozivaju evropske zemlje da prime izbeglice iz Gaze - BetaRS

Izraelski poslanici pozivaju evropske zemlje da prime izbeglice iz Gaze

Svet | 14.11.2023 | access_time 10:20
Izraelski poslanici pozivaju evropske zemlje da prime izbeglice iz Gaze
Foto: Hatem Ali/AP
Dva izraelska poslanika, jedan iz vladajuće konzervativne partije Likud a drugi iz opozicione stranke centra Ješ Atid (Ima budućnosti), pozvali su međunarodnu zajednicu da primi palestinske izbeglice iz Pojasa Gaze.

U autorskom članku u Vol strit džornalu (Wall Street Journal) Dani Danon i Ram Ben-Barak pozivaju "sve zemlje širom sveta da prime ograničeni broj porodica iz Gaze koje su izrazile želju da odu".

Oni su napisali da evropske zemlje već dugo "pomažu izbeglice koje beže od sukoba" i sugerisale da "ako zemlje prime samo 10.000 ljudi svaka da bi kriza bila ublažena“.

"Međunarodna zajednica ima moralni impertiv i mogućnost da demonstrira saosećanje, pomogne ljudima iz Gaze da krenu ka prosperitetnoj budućnosti i da rade zajedno da postignu širi mir i stabilnost na Bliskom istoku", napisali su izraelski poslanici, kako je danas objavljeno u američkom listu.

Članak je objavljen u jeku sukoba izraelske vojske i palestinskih ekstremista na severu Pojasa Gaze.

Više od dve trećine stanovnika te palestinske teritorije kojih ima 2,3 miliona je napustilo svoje domove od početka rata Izraela i Hamasa 7.oktobra.

U izraelskom bombardovanju Gaze u odgovoru na napade Hamasa na jug Izraela i kasnijim kopnenim operacijama poginulo je više od 11.000 Palestinaca, među njima dve trećine žena i maloletnika,a 2.700 se smatra nestalim po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

U Izraelu je ubijeno više od 1.200 ljudi, uglavnom civila i većina u napadimma Hamsa prvog dana, a oko 240 talaca je odvedeno u Pojas Gaze.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika