Web Analytics
Udruženja poljoprivrednika: Podržavamo protest do ispunjenja zahteva - BetaRS

Udruženja poljoprivrednika: Podržavamo protest do ispunjenja zahteva

Ekonomija | 14.11.2023 | access_time 10:35
Udruženja poljoprivrednika: Podržavamo protest do ispunjenja zahteva
Foto: Beta/Ljiljana Stupar
Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštili su danas da podržavaju protest do ispunjenja zahteva da se agrarni budžet poveća za 2024. godinu na deset odsto i isplati poljoprivrednicima 400 evra po hektaru.

"Mi smo u otvorenom pismu, 9. oktobra, u vreme usvajanja budžeta Srbije tražili da se agrarni budžet poveća na deset odsto kako bi se moglo isplatiti po 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada Srbije kriva što je u uslovima tržišne ekonomije bio zabranjen izvoz žitarica i uljarica.

Ističe se da poljoprivrednici zbog toga ne mogu da obnove proizvodnju "jer su zaduženi do guše, a nove kredite ne mogu da podignu".

Ta udruženja su navela da traže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, kao u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

"Podržavamo zahtev za podizanjem subvencija na 35.000 dinara po hektaru, iako smatramo da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem
okruženju u državama, članicama EU", naveli su ti poljoprivrednici.

Dodaje se da sve zemlje u okruženju imaju jeftiniji dizel, pa i u Srbiji treba ukinuti akcizu i porez na dodatu vrednost za poljoprivrednike.

Zahtev tih udruženja je i da Vlada Srbije i uljare doplate suncokret na akontnu cenu od 37-40 dinara po kilogramu, još 20 dinara.

Teme