Web Analytics
Vučić se sastao sa Lajčakom, razgovarali o ZSO - BetaRS

Vučić se sastao sa Lajčakom, razgovarali o ZSO

Politika | 14.11.2023 | access_time 12:20
Vučić se sastao sa Lajčakom, razgovarali o ZSO
Foto: Milos Miskov
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Lajčak sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, javila je RTS, navodeći da se specijalni predstavnik EU pre toga sastao sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

Lajčak je u poseti Beogradu uoči sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, najavljenog za 16. novembar u Briselu.

Lajčak je 7. novembra posetio Prištinu, ali se nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već sa njegovim zamenikom Bisljimijem. Narednog dana se sastao i sa liderima kosovske opozicije.
 

Vučić sa Lajčakom razgovarao o formiranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da se danas sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i da je tokom tog susreta insistirao na formiranju Zajednice Srpskih opština (ZSO).

U saopštenju predsedništva rečeno je da je Vučić u razgovoru istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se Srbija zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Кosovu.

"Još jednom, predsednik Vučić je detaljno upoznao specijalnog predstavnika EU sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši pritom nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata", navedeno je u saopštenju.

Lajčak se danas sastao i sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem koji je nakon sastanka potvrdio da će razgovori o ZSO u Briselu biti nastavljeni u četvrtak 16. novembra.

 

Lajčak: U Beogradu o narednim koracima u dijalogu i sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak saopštio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

"Nakon posete Kosovu, otputovao sam u Beograd kako bih se pripremio za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača. Sa predsedikom Srbije i šefom vladine kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem razgovarao sam o daljem putu u Dijalogu i neophodnim narednim koracima za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji", objavio je Lajčak na društvenoj mreži Iks (X).

Vučić je posle sastanka saopštio da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao na formiranju Zajednice Srpskih opština (ZSO).

Vučić je u razgovoru istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se Srbija zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Кosovu, navodi se u saopštenju.

Petković je posle sastanka potvrdio da će razgovori o ZSO u Briselu biti nastavljeni u četvrtak 16. novembra.

Lajčak je 7. i 8. novembra posetio Prištinu, gde se sastao sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem i liderima kosovske opozicije.

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, najavljen je za 16. novembar u Briselu.

Teme