Web Analytics
Putin pomilovao saučesnika u ubistvu novinarke pošto je pristao da ratuje u Ukrajini - BetaRS

Putin pomilovao saučesnika u ubistvu novinarke pošto je pristao da ratuje u Ukrajini

Svet | 14.11.2023 | access_time 13:10
Putin pomilovao saučesnika u ubistvu novinarke pošto je pristao da ratuje u Ukrajini
Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin pomilovao je bivšeg policajca osuđenog na zatvor zbog uloge u ubistvu novinarke Ane Politkovske, zato što se priključio ruskim snagama u borbama u Ukrajini, izjavio je danas njegov advokat za Frans pres.

Sergej Hadžikurbanov osuđen je na 20 godina zatvora zbog uloge u ubistvu Politkovske 2006. godine.

"Upravo sam saznao od njegovih bližnjih da mu je na početku specijalne vojne operacije ponuđen ugovor da u njoj učestvuje. On je to učinio i, kada je ugovor završen, on je pomilovan ukazom predsednika", rekao je advokat Aleksej Mihalčik. 

Specijalna vojna operacija je termin koji Rusija koristi za ofanzivu pokrenutu protiv Ukrajine u februaru 2022. godine. 

Prema advokatu Mihalčiku, Hadžikurbanov je trebalo da odslužuje kaznu do 2030. godine, ali mu je ponuđen ugovor u zamenu za pomilovanje zbog učestvovanja u jedinici ruskih specijalnih snaga.

Desetine hiljada ruskih zatvorenika potpisalo je takve ugovore sa vojskom ili paravojnim grupama kao što je Vagner, navodi Frans pres.

Kremlj zvanično govori o toj politici.

"Osuđene osobe, uključujući one za teške zločine, ispaštaju svoj zločin krvlju na bojnom polju", rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sergej Hadžikurbanov i danas služi na ukrajinskom frontu.

On je 2023. potpisao novi ugovor kao dobrovoljac, rekao je njegov advokat koji je dodao da je uveren u nevinost svog klijenta u slučaju Politkovska.

Ana Politkovska, svetski priznata istraživačka novinarka i stručnjak za zločine koje su počinile vlasti u Čečeniji, ubijena je u svojoj zgradi 7. oktobra 2006. godine. Nalogodavci zločina nikad nisu identifikovani i samo su počinioci osuđeni, a među njima i Hadžikurbanov, koji je osuđen za učešće u pripremi zločina.

Organizator ubistva Lom-Ali Gajtukajev umro je u zatvoru 2017. godine. Njegov rođak Rustam Mahmudov je proglašen krivim da je ubio novinarku i on služi doživotnu kaznu zatvora. 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika