Web Analytics
Porodice talaca krenule na protestni marš od Tel Aviva do Jerusalima - BetaRS

Porodice talaca krenule na protestni marš od Tel Aviva do Jerusalima

Svet | 14.11.2023 | access_time 15:00
Porodice talaca krenule na protestni marš od Tel Aviva do Jerusalima
foto: Ohad Zwigenberg/AP
Porodice talaca koje je oteo Hamas u napadima iz Gaze na jug Izraela 7. oktobra krenule su danas iz Tel Aviva na petodnevni protestni mars, zahtevajući da se odmah postigne dogovor o njihovom oslobađanju.

Učesnici marša će preći ukupno 63 kilometra i okupiće se ispred kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da traže od njega "hitno oslobađanje svih talaca", najavio je Forum porodica.

Na brzinu osnovan posle napada i otmica 7. oktobra, forum sve češće organizuje proteste kako bi se izvršio pritisak na vladu i održala pažnja medija.

Novi protest pokrenuo je Juval Haran, čiji je otac Avšalom ubijen, a majka Šošana oteta zajedno sa još šest članova porodice. Rođaci otetih nose crne majice na kojima su fotografije njihovih otetih srodnika kao i postere.

U maršu učestvuje više od sto rođaka i njihovih prijatelja. Oni su danas u podne krenuli ispred jednog Muzeja lepih umetnosti u Tel Avivu koji je postao glavno mesto okupljanja.

Nekoliko učesnika je nosilo transparente na kojima je pisalo "Dogovor o taocima, sada".

Protest je organizovan u vreme kada se Izrael i Hamas navodno dogovoraju preko posrednika da se oslobode desetine žena i dece koje drži ta organizacija, koja upravlja Gazom.

U nedelju je Netanjahu u intervjuu za američki En-Bi-Si (NBC) pomenuo mogućnost potencijalnog dogovora o oslobađanju talaca.

U ponedeljak je Hamas optužio izraelske vlasti da odugovlače pregovore, kojima posreduje Katar, da se puste desetine talaca u zamenu za 200 dece i 75 žena koje Izrael drži u zatočeništvu.

U Pojasu Gaze je od početka rata ubijeno 11.240 ljudi, uglavnom civila, uključujući 4.630 dece, po podacima tamošnjeg Ministarstva.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika