Web Analytics
Zelenski: Rusi jačaju napade na istoku Ukrajine - BetaRS

Zelenski: Rusi jačaju napade na istoku Ukrajine

Svet | 14.11.2023 | access_time 15:05
Zelenski: Rusi jačaju napade na istoku Ukrajine
AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinska vojska se suočava sa "porastom broja ruskih napada" na istoku zemlje, posebno oko grada Avdijivke, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ruske snage mesecima pokušavaju da opkole taj industrijski grad koji je postao jedno od žarišta sukoba.

Međutim linija fronta je gotovo zamrznuta godinu dana, iako Zelenski sa jedne strane i Kremlj sa druge, daju uveravanja da rat nije u zastoju.

"Vojska je javila o porastu broja neprijateljskih napada", rekao je Zelenski preko Telegrama, navodeći zone oko Avdijivke, Kupjanska i Donjecka na istoku.

Ukrajinski predsednik dao je uveravanja da njegovi vojnici "drže svoje pozicije" i da takođe sprovode "ofanzive".

Ukrajina je u junu počela svoju kontraofanzivu koja je naišla na solidnu rusku odbranu. Važno je za Ukrajinu da napreduje na terenu, pošto želi da izbegne zamor kod svojih zapadnih saveznika sukobom koji traje gotovo dve godine, navodi Frans pres.

Prema ruskim i ukrajinskim vojnim blogerima i stručnjacima koji su analizirali obaveštajne podatke iz otvorenih izvora ukrajinska vojska je uspela od kraja oktobra da učvrsti svoje snage na okupiranoj obali reke Dnjepar, posebno u selu Krinki, u južnoj oblasti Hersona.

Te informacije nisu potvrđene ni sa ruske ni sa ukrajinske strane.

Zelenski je danas takođe osudio Ruse da se bombardovanjem bez "ikakvog vojnog razloga" svete slobodnom gradu Hersonu, koji je upravo proslavio prvu godišnjicu od kraja okupacije.

Juče su u ruskim napadima na taj grad poginule tri osobe, a 12 je ranjeno, među kojima i dvomesečna beba, prema lokalnim vlastima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika