Web Analytics
Održan radni sastanak povodom izrade Plana razvoja opštine Čajetina - BetaRS

Održan radni sastanak povodom izrade Plana razvoja opštine Čajetina

Društvo | Izvor: Beta | 14.11.2023 | access_time 15:30
Održan radni sastanak povodom izrade Plana razvoja opštine Čajetina
Foto: Opština Čajetina
Za izradu Plana razvoja opštine Čajetina trenutno se prikupljaju podaci o potrebama građana prvenstveno, a zatim i svih ostalih društvenih i investicionih činilaca, rečeno je na radnom sastanku povodom izrade tog plana.

Plan razvoja opštine Čajetina sadržaće analizu postojećeg stanja, viziju i prioritetne ciljeve razvoja lokalne sredine, koji se žele postići u dužem periodu.

"Taj dokument se mora uskladiti sa planskom dokumentacijom opštine,  zahtevima i potrebama građana, prvenstveno, ali i potrebama javnih preduzeća, ustanova, vlasnika ugostiteljskih objekata, vlasnika građevinskih parcela i investitora, tako da će ovi sastanci i analize na kraju pokazati šta je to najvažnije i u kom pravcu bi trebalo razvijati opštinu", rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Dodao je da plan treba da pokaže koje su privredne grane na koje bi trebalo obratiti pažnju i koji su potencijalni rizici.

Taj projekat finansira Evropska unija kroz program "EU Exchange 6" i u okviru nacionalnog programa IPA, a uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Regionalne razvojne agencije Zlatibor (RRA Zlatibor).

Stalna konferencija gradova i opština sprovodi direktnu stručnu pomoć kroz pakete podrške izradi Plana razvoja opštine Čajetina. Šef odeljenja za strateško planiranje i javne politike SKGO Aleksandar Marinković rekao je da "je Plan razvoja jedan od najvažnijih dokumenata koje donosi lokalna skupština".

"Plan razoja opština se donosi na osam godina i služi da utvrdi prioritete lokalne zajednice za budući period i na planski i sistematizovan način treba da pokaže koji su to najvažniji pravci razvoja, najvažnije mere, ciljevi koji treba da se ostvare, metodi i alati kako to da se ostvari", rekao je Marinković.

Stručni saradnik SKGO Nikola Žeželj saopštio je podatke iz analize stanja opštine Čajetina, koji će biti ulazni podaci budućeg predloga Plana razvoja opštine, nakon čega će biti upućen na javnu raspravu u cilju iznalaženja što boljih razvojnih rešenja.

Izrada Plana razvoja Čajetine se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom finansija Srbije i Republičkim sekretarijatom za javne politike, a u okviru programa su uključeni i Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Teme