Web Analytics
Poljoprivrednici Srbije nastavili protest, rafinerija u Novom Sadu u blokadi - BetaRS

Poljoprivrednici Srbije nastavili protest, rafinerija u Novom Sadu u blokadi

Ekonomija | 15.11.2023 | access_time 10:40
Poljoprivrednici Srbije nastavili protest, rafinerija u Novom Sadu u blokadi
Foto: Dragan Gojic
Poljoprivrednici Srbije, članovi četiri udruženja nastavili su danas protest, treći dan za redom, blokadom puteva i rafinerije u Novom Sadu, a pridružili su im se i ratari Stiga.

Đoka Ćurčić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije koji je na blokadi Rafinerije u Novom Sadu izjavio je da im se osim preko medija niko iz države nije obratio, a da su iz poslovodstva te rafinerije zamoljeni da propuste tri kamiona iz Turske koji su dovezli određene komponente.

Član tog udruženja Vladimir Višić, koji je na blokadi saobraćajnica, rekao je da se sinoć najavila inspekcija da prekontroliše mašine koje je kupio preko konkursa Ministarstva poljoprivrede.

"Nemam nikakav problem, nek dođu, mašine i dokumentacija će im biti predočeni", rekao je Višić.

Poljoprivrednici imaju četiri glavna zahteva, a to su dizel bez akcize i poreza na dodatu vrednost koji bi po takvoj ceni platili na pumpi, a ne da plate punu cenu pa da pišu zahtev za povraćaj.

Među zahtevima su i da se uredi robna berza i isplate subvencije po hektaru od 35.000 dinara, kao i da im se omogući refinansiranje kredita jer su u besparici zbog bagatelnih cena žitarica.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov za dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju "Elemirski paori", "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Paori iz Padine".

Teme