Web Analytics
Veterani Letećih tigrova posetili Kinu - BetaRS

Veterani Letećih tigrova posetili Kinu

Svet | 15.11.2023 | access_time 11:25
Veterani Letećih tigrova posetili Kinu
Foto: Članovi delegacije gledaju nastup u školi stranih jezika u Kunmingu, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan (Sinhua/Vang Anhaovei)

Hari Mojer (Harry Moyer), 103-godišnji američki veteran, obično razdragan i duhovit, briznuo je u plač dok je pevao pesmu "Auld Lang Sine" sa nastavnicima i učenicima u školi stranih jezika u Kunmingu,  u provinciji Junan na jugozapadu Kine.

"To je jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila na ovom putovanju", rekao je Mojer, noseći šešir sa izvezenim natpisom Leteći tigrovi.

Kako prenosi Sinhua, delegacija od  tridesetak veterana Letećih tigrova i njihovih potomaka posetila je početkom novembra Kunming, početnu tačku "Grbe", vitalne vazdušne rute preko Himalaja i primarnog načina na koji su saveznici snabdevali Kinu u Drugom svetskom ratu, između 1942. i 1945.

Više od osam decenija sećanja  vratila su se Mojeru tokom predstave.

Godine 1941. Mojer je još bio student druge godine kada je američka vlada regrutovala pilote i nije oklevao da se prijavi. Raspoređen je na Mediteranm da upravlja lovcem P-40, a potom je, kada je 1944 završio misiju, imao izbor da li da se vrati kući ili da ide u Kinu. 

"Odabrao sam da odem u Kinu jer sam želeo da se borim za Kinu", priseća se on, dodajući da je oduvek verovao da je to bio pravi izbor.

Duh Letećih tigrova je primer kako Sjedinjene Države i Kina mogu zajedno da prevaziđu velike izazove, rekao je Mojer i dodao da samo kada se ljudi upoznaju i više komuniciraju mogu da razumeju jedni druge i izbegnu nesporazume.

Mojer i učenici zajedno su zasadili čempres pored spomenika nazvanog "večni duh 'Grbe'", sa željom da drvo i prijateljstvo između Sjedinjenih Država i Kine ojačaju.

"Kada smo pevali pesmu o prijateljstvu na različitim jezicima, znala sam da ovo prijateljstvo prevazilazi nacionalne granice", rekla je Sara Mojer, unuka Harija Mojera, dodajući da će to prijateljstvo preneti i dalje. 

 

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena