Web Analytics
‘Ujedinjeni protiv nasilja’: Pritisci na zaposlene u javnom sektoru u Kragujevcu - BetaRS

‘Ujedinjeni protiv nasilja’: Pritisci na zaposlene u javnom sektoru u Kragujevcu

Politika | 15.11.2023 | access_time 15:20
‘Ujedinjeni protiv nasilja’: Pritisci na zaposlene u javnom sektoru u Kragujevcu
Foto: Milos Miskov
Izborna lista "Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac" je ocenila da aktuelna vlast u toku izborne kampanje sprovodi "sistemsko" nasilje nad zaposlenima u javnoj upravi.

Kako je saopšeno, "koordinator" nasilja u Kragujevcu je "bivši gradonačelnik i aktuelni kandidat za gradonačelnika Nikola Dašić" iz Srpske napredne stranke (SNS), a prema njegovom nalogu nad zaposlenima se sprovodi "svakodnevna tortura".

"Od njih se zahteva da prikupljaju veliki broj kapilarnih glasova, u toku radnog vremena izvode ljude sa posla kako bi statirali u Dašićevim političkim igrokazima ili se traži da čitave porodice zaposlenih potpisuju različite vrste podrške ovoj političkoj partiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ukoliko neko odbije da to čini biva ucenjen ili sankcionisan umanjenjem zarade, premeštajem na lošije radno mesto ili gubitkom posla.

Navodi se da o tome svedoči aktuelni primer diplomiranog pravnika zaposlenog u sistemu javne uprave Novice Petrovića, koji je odbio da prikuplja sigurne glasove, zbog čega je ekspresno kažnjen premeštajem na udaljeno radno mesto, sa lošim uslovima rada.

"Nasilje se sprovodi i u kragujevačkoj pošti. Direktor Dušan Vranić svakodnevno zahteva od zaposlenih da rade poslove u interesu SNS, a na uštrb radnih zadataka zbog kojih primaju platu. On ide toliko daleko da je jedan broj zaposlenih uputio za Beograd kako bi opstruisali štrajk svojih kolega u glavnom gradu, radeći njihove poslove", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je najdrastičniji primer ucenjivanje primaoca socijalne pomoći.

"Oni svakoga dana, sa svojim porodicama, moraju da učestvuju u stranačkim aktivnostima, te ukoliko to ne čine preti im se ukidanjem ovih davanja", navodi se u saopštenju liste "Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac".

Teme