Web Analytics
Poljoprivrednici nastavljaju sa protestom, traže ispunjenje zahteva - BetaRS

Poljoprivrednici nastavljaju sa protestom, traže ispunjenje zahteva

Društvo | 16.11.2023 | access_time 12:15
Poljoprivrednici nastavljaju sa protestom, traže ispunjenje zahteva
Foto: Beta/Dragan Gojić

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković najavio je radikalizaciju protesta u ovom gradu i poručio da nemaju o čemu da razgovaraju sa ministarstvom "o ovoj godini" i zahtevaju da se ispuni ono što je dogovoreno u maju.

On je pozvao resornu ministarku na sastanak gde bi se pregovaralo o 2024. godini, "pred medijima, a ne iza zatvorenih vrata".

Matković je za agenciju Beta rekao da će paori danas radikalizovati proteste pa će blokade saobraćaja na Žedničkom putu, kod kružnog toka, trajati sat i po a vozila će se propuštati pola sata.

"Od sutra dodatno radikalizujemo proteste", najavio je Matković.

On je rekao da su poljoprivrednici uoči sastanka koji je sinoć održan u Novom Sadu dobili zvaničan poziv za razgovor od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, i istakao da "nemaju o čemu razgovarati za ovu godinu".

"Nemamo šta da pričamo o 2023. godini sa ministarstvom, to treba da se sprovede. Možemo da razgovaramo samo o 2024. godini, a resornu ministarku pozivamo u Kisač gde ćemo od medija zatražiti da prate sastanak, kako se on ne bi odvijao iza zatvorenih vrata, da sve bude transparentno", naveo je Matković.

On je podsetio i da su zahtevi paora oko goriva ostali nedefinisani.

"Ministarka stalno nudi da će biti gorivo 179 dinara, ali nama nije jasno, da li će ova cena biti na svim benzinskim pumpama ili samo na NIS-ovim, s obzirom da je krajem septembra rekla da se agrokartice ukidaju 1. januara 2024. godine", kazao je Matković.

 

Poljoprivrednici blokirali Rafineriju u Novom Sadu, pančevačka u blokadi ka Smederevu

Poljoprivrednici Srbije nastavili su danas protest, četvrti dan za redom, drže u blokadi Rafineriju nafte Novi Sad, a pančevačkoj je zatvoren put ka Smederevu, rekli su danas predstavnici udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika.

Vladimir Višić iz tog udruženja rekao je za Betu da će danas traktorima u protestnoj vožnji Novim Sadom otići do Skupštine Vojvodine, gde će se zadržati sat-dva, a zatim se vratiti na deonice puteva koje blokiraju.

Prema rečima Miloša Stojadinovića koji učestvuje u blokadi zatvoren je magistralni put prema Pančevu iz pravca Bavaništa i Brestovca i blokiran put ka Smederevu.

Poljoprivrednici ističu da zahtevi ostaju nepromenjeni i da nastavljaju blokade do ispunjenja, odbijaju poziv resornog ministarstva i Vlade Srbije da otpočnu razgovor pre toga.

Najvažniji zahtevi, posle čijeg ispunjenja bi, kako kažu "otišli kući" su da se uredi robna berza, povećaju subvencije po hektaru sa 18.000 dinara na 35.000, da cena dizela na pumpi bude bez akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), umesto, kako je Vlada predvidela, da se plati puna cena, a zatim traži povraćaj 50 dinara.

Među zahtevima je i da država pomogne da se refinansiraju krediti sa kamatom od jedan odsto jer su zaduženi, a žitarice ne mogu da prodaju ni po bagatelnim cenama od 13 dinara za kukuruz i oko 20 dinara za pešnicu, a prepolovljene su cene i soje i suncokreta u odnosu na prošlu godinu.

Blokade sobraćajnica su u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu, Rači Kragujevačkoj.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, a pridružilo se još nekoliko, među kojima su "Elemirski paori", "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Paori iz Padine" i Udruženje "Stig".

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su svi zahtevi ispunjeni, a da rafinerije ne mogu u određenom roku da proizvedu "plavi" dizel za poljoprivrednike.

U Sporazumu koji je potpisan u maju, nakon višednevnih blokada bilo je dogovoreno da se dizel za poljoprivrednike obezbedi bez akcize i PDV-a na pumpi, a prema usvojenom Zakonu o akcizama povraćaj za njih je 50 dinara iako je akciza 64,2 dinara, a PDV je obračunat na osnovnu cenu sa još četiri naknade koje se plaćaju preko cene.

Poljoprivrednici nastavljaju sa protestom, traže ispunjenje zahteva
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

Završen skup pred Banovinom, traktori krenuli u novu vožnju Novim Sadom

Nekoliko desetina traktora, koji su se od podneva nalazili na Bulevaru Mihajla Pupina, kraj Banovine, nakon sat vremena krenulo je u novu vožnju ulicama Novog Sada.

Plan je da se rutom, različitom od one kojom su prethodno došli, vrate do rafinerije Naftne industrije Srbije (NIS), koju u blokadi drže od ponedeljka.

Pred zgradom Pokrajinske vlade novinarima se obratio predsednik "Inicijative za opstanak poljoprivrednika" Goran Filipović, koji je najavio radikalizaciju protesta na teritoriji Vojvodine i rekao da je sve više poljoprivrednika na putevima.

Dodao je da ne planiraju da se pomere s ulica dok se ne ispuni dogovor Ministarstva poljoprivrede i njihovih udruženja.

Filipović kaže i da je broj zemljoradnika koji podržavaju njihove zahteve premašio prvobitni broj potpisnika, jer su im se u međuvremenu priključila druga udruženja i klubovi poljoprivrednika.

"Imali smo juče sastanak do posle ponoći i odlučili smo da radikalizujemo proteste. Vladi možemo reći i Ministarstvu poljoprivrede, da za 2023. sprovedu to što je potpisano. Tu ne vidimo svrhu nikakvih pregovora", rekao je Filipović.

Kada je u pitanju 2024. godina, dodaje, voljni su da razgovaraju, ali pod uslovom da nadležni dođu kod njih.

Dodaju da ovih dana imaju posla više nego ikad oko jesenje žetve, ali da se postavlja pitanje imaju li uopšte sredstava za rad.

"Hoćemo već jednom da znamo, kada nešto posejemo, pošto će to biti. Mnogo njih sada neće ni posejati, a mnogo njih neće ni uzorati", rekao je Filipović.

Za danas nisu planirane blokade saobraćaja, odnosno protestne vožnje kružnim tokom na izlazu iz Novog Sada kod skretanja ka Šangaju i rafineriji, kao što je to juče bio slučaj u tri navrata.

Teme