Web Analytics
Kineski robotski hemičar sintetiše katalizatore za proizvodnju kiseonika na Marsu - BetaRS

Kineski robotski hemičar sintetiše katalizatore za proizvodnju kiseonika na Marsu

Tehnologija | 16.11.2023 | access_time 12:55
Kineski robotski hemičar sintetiše katalizatore za proizvodnju kiseonika na Marsu
Fotografija snimljena mobilnim telefonom prikazuje istraživače koji rade sa robotskim hemičarem vođenim veštačkom inteligencijom (AI) na Univerzitetu nauke i tehnologije u Hefeju, istočna kineska provincija Anhui, 10. novembra 2023. (Sinhua/Džou Čang)

Robotski hemičar vođen veštačkom inteligencijom (AI), koga su razvili kineski naučnici, automatski je sintetizovao i inteligentno optimizovao katalizatore za reakciju evolucije kiseonika iz meteorita Marsa, nudeći visoko efikasno rešenje koje štedi energiju za proizvodnju kiseonika na Marsu.


Koristeći model mašinskog učenja, kako prenosi Sinhua, AI hemičar automatski i brzo identifikuje optimalnu formulu katalizatora iz više od tri miliona mogućih jedinjenja. Ovo revolucionarno otkriće pokazuje upotrebljivost hemičara veštačke inteligencije u automatizovanoj sintezi hemikalija i materijala za istraživanje Marsa, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nejčer sintezis (Nature Synthesis) 13. novembra.


Život na Marsu zahteva sposobnost sinteze hemikalija koje su neophodne za opstanak, kao što je kiseonik, iz lokalnih resursa Marsa. Međutim, ovo je izazovan zadatak.


Nedavni dokazi o aktivnosti vode na Marsu podigli su izglede za proizvodnju kiseonika velikih razmera kroz procese elektrohemijske oksidacije vode na solarnu energiju i korišćenje katalizatora reakcije evolucije kiseonika. Uzimajući u obzir visoke troškove transporta katalizatora sa Zemlje, vanzemaljski katalizatori razvijeni od lokalnih materijala na Marsu postaju ključno tehničko pitanje.


Istraživači sa Univerziteta nauke i tehnologije Kine (USTC), u saradnji sa svojim kolegama iz kineskih istraživačkih instituta, uključujući Laboratoriju za istraživanje dubokog svemira, analizirali su i ekstrahovali komponente iz meteorita Marsa pomoću robotskog AI hemičara i sintetizovali novi katalizator u samo šest nedelja.


Uzimajući u obzir pet različitih lokalnih ruda s Marsa kao sirovine, postoji preko 3,76 miliona mogućih formula, koje bi koštale 2.000 godina ljudskog rada da se završi takav skrining za optimalnu formulu.


Studija je uspešno potvrdila da veštačka inteligencija može automatski da razvije nove materijale, za koje se očekuje da će pomoći u proizvodnji kiseonika, izgradnji baza i proizvodnji hrane na drugim planetama, kao i da sintetiše više hemikalija iz resursa Marsa kako bi se olakšalo istraživanje dubokog svemira od strane ljudi, kaže Luo Ji , direktor Hefej Nacionalnog istraživačkog centra za fizičke nauke na Microskejlu, USTC.


Điang Đun, profesor na USTC-u, rekao je da je AI hemičar izgradio prediktivni model tako što je naučio više od 50.000 povezanih hemijskih radova i isporučio obećavajuću formulu katalizatora zajedno sa najpogodnijim sintetičkim stanjem u roku od šest nedelja.


Test stresa na minus 37 stepeni Celzijusa, koji imitira temperaturne uslove na Marsu, pokazao je da katalizator može postojano da proizvodi kiseonik bez vidljivog pogoršanja, što sugeriše da može da radi u teškim uslovima na Marsu, navodi se u studiji.

Teme