Web Analytics
Sančes reizabran za premijera Španije - BetaRS

Sančes reizabran za premijera Španije

Svet | 16.11.2023 | access_time 14:50
Sančes reizabran za premijera Španije
Javier Soriano/Pool Photo via AP

Parlament Španije je danas reizabrao socijalistu Pedra Sančesa za premijera, nakon što je on sklopio kontroverzan sporazum o amnestiji za katalonske separatiste da bi obezbedio ostanak na čelu vlade.

Sančes, lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE), dobio je podršku 179 od 350 poslanika donjeg doma parlamenta, a protiv njegovog reizbora glasali su predstavnici desničarske opozicije.

Lider PSOE će sa levičarskom koalicijom Sumar formirati novu manjinsku vladu, koju će u parlamentu podržavati i druge manje partije.

Glasanje o izboru Sančesa usledilo je posle dvodnevne debate lidera partija u čijem je središtu bio kontroverzan sporazum o amnestiji za katalonske separatiste, na koji je lider PSOE pristao kako bi dobio podršku katalonskih stranaka za formiranje nove vlade.

Sančes, premijer od juna 2018. godine, obezbedio je prethodnih nedelja podršku šest manjih partija, među kojima su dve katalonske separatističke stranke, što mu je omogućilo treći uzastopni mandat na čelu vlade.

Na parlamentarnim izborima 23. jula nijedna lista nije osvojila većinu glasova, a prvo mesto zauzela je konzervativna Narodna stranka, sa 137 poslanika. Ta partija, do 2018. vladajuća u Španiji, nije uspela da formira vladu sa trećeplasiranom desničarskom strankom Voks, sa kojom u zbiru ima nedovoljnih 170 poslanika.

Sančesovi socijalisti, koji su na izborima bili drugi, imaju 121 poslanika, i ostaje da se vidi da li će uspeti da zadrže parlamentarnu većinu na okupu u naredne četiri godine.

Sporazum o amnestiji, koji su Sančesovi socijalisti sklopili sa dve vodeće katalonske separatističke partije, treba da omogući obustavu procesuiranja stotina separatista, optuženih za nelegalan pokušaj secesije Katalonije 2017. godine, koji je izazvao najveću krizu u Španiji u poslednjih nekoliko decenija.

Zakon o amnestiji treba da obuhvati i bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, koji je pobegao u Belgiju da bi izbegao hapšenje i koga mnogi Španci smatraju najvećim državnim neprijateljem.

Uprkos dugotrajnim neslaganjima, dve katalonske stranke, kao i dve baskijske stranke, saopštile su da će danas podržati Sančesa, ali su ga upozorile da mora da sprovede ekonomske i političke dogovore koje je postigao sa svakom od njih.

Dve baskijske stranke su istakle da je njihova podrška takođe ključna za opstanak progresivne vlade i za zadržavanje desničara u opoziciji.

Špansko pravosuđe je kritikovalo predlog za amnestiju separatista, a Evropska unija ga razmatra.

Sporazum o amnestiji izazvao je masovne proteste, podržane od Narodne stranke i partije Voks, koje optužuju Sančesa da je izdao državu da bi ostao na vlasti. Na protestima, koji su nekoliko puta održani ispred sedišta Sančesove partije u Madridu, bilo je i nereda.

Predsednik donjeg doma španskog parlamenta obavestiće kralja Felipea Šestog o ishodu današnjeg glasanja. Kada odluka parlamenta o reizboru Sančesa bude objavljena u službenom glasniku, on će položiti zakletvu pred kraljem, najverovatnije sutra.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika