Web Analytics
Hiljade navijača Bugarske na ulicama Sofije, protest prerastao u nasilje - BetaRS

Hiljade navijača Bugarske na ulicama Sofije, protest prerastao u nasilje

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 16.11.2023 | access_time 20:15
Hiljade navijača Bugarske na ulicama Sofije, protest prerastao u nasilje
Hiljade bugarskih navijača su danas na ulicama Sofije protestovale zbog načina na koji se upravlja Fudbalskim savezom Bugarske, a protest je prerastao u nasilje.

Kvalifikaciona utakmica Bugarske i Mađarske za Evropsko prvenstvo sledeće godine postala je "žrtva" spora Fudbalskog saveza i navijača.

Nekoliko minuta pre početka utakmice, navijači su počeli da bacaju pirotehnička sredstva, kamenje i plastične flaše na policiju. Pošto su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima.

Mediji su javili da je povređeno nekoliko demonstranata.

"Kap koja je prelila čašu" i razgnevila navijače koji su odavno nezadovoljni, bila je odluka da se večerašnji meč odigra pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji oko kojeg je 1.600 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Bugarska reprezentacija skoro dve decenije nije uspela da se plasira na neki veliki turnir. Navijači su na proteste širom zemlje pozvali posle poslednja dva ponižavajuća poraza od Albanije i Litvanije u oktobru.

Predsedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu FS već 18 godina, navijači su u 18. minutu svake prvenstvene utakmice prethodnih nedelja uzvikivali "Ostavka!".

U strahu od nereda, Mihajlov je prošle nedelje tražio od Evropske fudbalske unije (Uefa) da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama.

Navijači su odgovorili da je to nečuveno jer u istoriji fudbala ne postoji slučaj da je neki savez sam tražio da domaću utakmicu igra bez navijača.

Ta odluka je izazvala gnev ne samo među bugarskim navijačima. Državna novinska agencija BTA je javila da su mnogi Mađari koji su imali ulaznice odlučili da putuju u Bugarsku bez obzira da li će im biti dozvoljeno da uđu na stadion. Kako su već planirali put, nameravali su da se pridruže protestu bugarskih navijača, navodi BTA.

Teme