Web Analytics
Poljoprivrednici nastavili protest, peti dan zaredom - BetaRS

Poljoprivrednici nastavili protest, peti dan zaredom

Ekonomija | 17.11.2023 | access_time 11:45
Poljoprivrednici nastavili protest, peti dan zaredom
Foto: Dragan Gojic
Poljoprivrednici, koji protestuju peti dan zaredom, nastavili su blokadu Rafinerije nafte u Novom Sadu i na desetine puteva u Vojvodini, a planiraju da blokiraju i petlju u Kaću, gde su uključenja na autoput Beograd-Novi Sad, rekao je danas predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović.

On je za Betu rekao da ne odustaju od zahteva da dizel na pumpi plate po ceni, bez akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), umesto po punoj ceni i čekaju da se na ime akcize vrati 50 dinara po litru.

"Ne verujemo u obećanje da će nam odmah vratiti 50 dinara na ime akcize na dizel, koja je, ne 50 dinara po litru kako tvrde, nego 64,23 dinara. Tako su obećali i subvencije koje smo trebali da dobijemo za prolećnu setvu, a dobili smo u septembru", rekao je Filipović, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "odvratno to što žele da ga ucene pred izbore".
 
Vučić je sinoć rekao da poljoprivrednici kad donesu račun da su platili "plavi" dizel (bez akcize), to država plati, a oni se bore da dođu na pumpu da ne plate, pa to je da se sruši sistem".

Filipović je rekao da će nastaviti blokade rafinerije u Novom Sadu i saobraćajnice dok im država ne ispuni sve zahteve, među kojima su još i povećanje subvencija po hektaru sa 18.000 dinara na 35.000 dinara po hektaru u 2024. godini i uređenje robne berze.

Na listi zahteva je i da im država omogući refinansiranje kredita kojima su zaduženi, a zbog upola nižih cena žitarica i uljarica u odnosu na prošlu godinu imaju ogromne gubitke i ne mogu da izmire dugove.

Blokade sobraćajnica su, pre pet dana započete u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu, Rači Kragujevačkoj.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, a pridružilo se još nekoliko, među kojima su "Elemirski paori", "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Paori iz Padine" i Udruženje "Stig".

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su svi zahtevi ispunjeni, a da rafinerije ne mogu u određenom roku da proizvedu "plavi" dizel za poljoprivrednike.

U Sporazumu koji je potpisan u maju, nakon višednevnih blokada bilo je, kažu poljoprivrednici, dogovoreno da se "plavi" dizel obezbedi bez akcize i PDV-a na pumpi.

 

Petog dana protesta nezadovoljni poljoprivrednici blokirali dva prilaza Subotici

Subotički poljoprivrednici blokirali su sa više od 20 traktora dva prilaza prema Subotici, kružni tok na Žedničkom putu, kao i prethodnih dana, a od danas i Čantavirski put.

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je za agenciju Beta da će u toku dana biti povremenih blokada saobraćaja na ova dva puta u trajanju od sat vremena i da će se pola sata propuštati vozila.

On je naveo da iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije nisu dobili nikakav odgovor na njihov jučerašnji poziv ministarki za sastanak u Kisaču koji bi bio održan, kako su naveli, "pred medijima, a ne iza zatvorenih vrata".

"Mi hoćemo da idemo na pregovore ali nemamo šta da razgovaramo o 2023. godini, kada je to već potpisano i dogovoreno u maju, a mi još uvek čekamo da to bude ispunjeno. Možemo razgovarati samo o planovima za 2024. godinu", poručio je.

On je istakao da danas proteste obezbeđuje znatno manji broj policajaca nego što je to bio slučaj tokom prethodnih dana protesta.

Najavio je da se protesti nastavljaju i za vikend i da ostaju na ulicama sve do ispunjenja svih zahteva za ovu godinu.

 

Blokade poljoprivrednika na putevima od Zrenjanina ka Beogradu, Novom Sadu i ka rumunskoj granici

Petog dana protesta, nezadovoljni poljoprivrednici iz Aradca i okolnih sela sa teritorije grada Zrenjanina organizuju blokade puta Zrenjanin – Novi Sad u trajanju od po sat vremena.
Putnički saobraćaj odvija starim putem kroz Aradac.

Poljoprivrednici su blokirali i put Zrenjanin – Beograd kod Čente, a blokiran je i put u Srpskoj Crnji u blizini graničnog prelaza ka Rumuniji.

Oni traže da im država omogući kupovinu dizel goriva na pumpi bez akcize i poreza na dodatu vrednost, povećanje subvencija sa 18.000 dinara po hektaru na 35.000 dinara, uređenje robne berze i mogućnost refinansiranja kredita.


Poljoprivrednici blokirali izlaz na auto-put kod Novog Sada

Poljoprivrednici koji od ponedeljka traktorima blokiraju rafineriju Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu, blokirali su danas u podne izlaze na auto-put kod Kaćke petlje.

Pobunjeni zemljoradnici su sa tridesetak traktora blokirali izlaze ka Novom Sadu, tako da vozila ne mogu da se isključe sa auto-puta, niti da se na njega uključe.

Blokada bi, kako su potvrdili za Betu, trebalo da potraje do 15 časova.

Za sada nema većih gužvi, saobraćaj na regionalnom putu Novi Sad-Zrenjanin nije prekinut.

Paori najavljuju radikalizaciju protesta, dužim i češćim trajanjem blokada.

Teme