Web Analytics
Severnoj Makedoniji četiri milijarde evra za prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije - BetaRS

Severnoj Makedoniji četiri milijarde evra za prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije

Izvori | Izvor: Beta | 17.11.2023 | access_time 13:55
Severnoj Makedoniji četiri milijarde evra za prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije
Severna Makedonija će dobiti zajmove i kredite u vrednosti od četiri milijarde evra za zatvaranje dve preostale elektrane na ugalj i fokusiranje na obnovljive izvore energije, potvrdila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ta odluka bi trebalo da bude objavljena na Samitu o klimi (COP28) u Dubaiju, koji počinje 30. novembra, i uključivaće plan zatvaranja elektrana na ugalj REK "Bitolj" i TE "Oslomej", i njihovu zamenu obnovljivom energijom iz postrojenja koja će proizvoditi 1,7 gigavata električne energije, navodi agencija Rojters.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso (Odile Renaud-Basso) rekla je za Rojters da ugalj u Severnoj Makedoniji čini 40 odsto izvora energije i da je zbog toga "veoma veliki i značajan".

Uz Severnu Makedoniju, plan nazvan "Investicioni program za pravednu energetsku tranziciju" uključuje slične projekte zamene uglja obnovljivim izvorima u Južnoj Africi, Indoneziji, Vijetnamu i Senegalu, uz podršku vlada, javnih kreditora i privatnih investitora.

Vrednost projekta, koja iznosi 2.000 evra po svakom od dva miliona stanovnika Severne Makedonije, apostrofira teškoće sa kojima se mnoge male zemlje suočavaju u finansiranju tranzicije na čistiju energiju.

Ujedinjene nacije su 2018. označile Skoplje kao najzagađeniji grad u Evropi, a Severna Makedonija godinama radi na zameni uglja obnovljivom energijom. Međutim, ta zemlja je 2021. ponovo otvorila staru termoelektranu na ugalj "Oslomej" kako bi smanjila uvoz električne energije.

Portparol Klimatskog investicionog fonda Svetske banke potvrdio je da je Severna Makedonija kandidat za koncesiono finansiranje u vrednosti od 85 miliona dolara i dodao da će investicioni plan, kao i tačan iznos novca, biti utvrđen početkom sledeće godine.

Severna Makedonija se 2021. pridružila grupi zemalja posvećenih postepenom prestanku korišćenja uglja kao izvora energije. Prvobitni cilj je bio da se upotreba uglja okonča do 2027. godine, ali je prošle godine rok pomeren na 2030. godinu.

Teme