Web Analytics
Vesić: Srpska industrija spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine - BetaRS

Vesić: Srpska industrija spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine

Ekonomija | 17.11.2023 | access_time 15:05
Vesić: Srpska industrija spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine
Foto: Beta/Emil Vaš

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je danas da je Srbija spremna da učestvuje u obnovi Ukrajine, jer srpska građevinska i mašinska industrija imaju kapacitet, radnu snagu, mehanizaciju i iskustvo za takav poduhvat.

"Srpska građevinska i mašinska industrija raspolaže inženjerskim kapacitetom, radnom snagom, mehanizacijom, referencama i iskustvom, jer su tokom prošlog perioda radili dosta na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza, tako da mogu da učestvuju i u veoma zahtevnim projektima koji čekaju Ukrajinu", izjavio je Vesić je na Privrednom forumu srpskih i ukrajinskih privrednika.

On je ocenio da Ukrajinu i ukrajinski narod čekaju bolji dani i podsetio je i da je inicijativa o učešću srpskih građevinskih kompanija u obnovi Ukrajine pokrenuta nedavno u saradnji sa SAD.

"Vlada je održala sastanak na tu temu, zabeleženo je veliko interesovanje srpskih kompanija, nije bilo kompanije koja se nije odazvala pozivu i koja nije želela da učestvuje na sastanku o obnovi Ukrajine", naglasio je Vesić.

On je dodao da veruje da će Srbija i Ukrajina u budućnosti zajednički razvijati svoje zemlje i sarađivati u "zajedničkom domu, a to je EU". Ponovio je da Vlada Srbije osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu i da potpuno podrzava teritorijalni integritet Ukrajine i njenu celovitost.

Pre početka foruma, potpisan je Memorandum o saradnji između Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine i Privredne komore Srbije (PKS).

Forum saradnje srpskih i ukrajinskih preduzetnika organizovala je PKS, u saradnji sa ambasadom Ukrajine u Beogradu i Fondacijom "Konrad Adenauer Štiftung".

Teme