Web Analytics
Stano: EU deli zabrinutost Zelenskog oko uticaja Rusije na Zapadni Balkan - BetaRS

Stano: EU deli zabrinutost Zelenskog oko uticaja Rusije na Zapadni Balkan

Region | 17.11.2023 | access_time 16:40
Stano: EU deli zabrinutost Zelenskog oko uticaja Rusije na Zapadni Balkan
BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Evropska unija (EU) deli zabrinutost predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u vezi sa negativnim uticajem Rusije na države regiona Zapadnog Balkana, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

On je precizirao da već duže vreme govori o tome da Rusija pokušava da širi svoj maligni uticaj na države regiona Zapadnog Balkana i da blok od 27 država te aktivnosti posmatra već neko vreme slažući potpunu sliku o namerama Moskve.

"Mi znamo da Rusija čini sve što može da širi nezadovoljstvo, političku nestabilnost i da se meša u unutrašnje teme država, kao i da manipuliše informacijama. Zbog toga povećavamo pomoć našim partnerima na Zapadnom Balkanu kada je reč o jačanju njihovih kapaciteta da se nose sa ovom vrstom hibridnih pretnji i stranog uticaja", izjavio je on.

Zelenski je pre dva dana, 15. novembra, izjavio da bi svet trebalo da obrati više pažnje na Balkan jer postoje informacije da će se Rusija "pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom", kako bi skrenula pažnju sa Ukrajine.

"Imamo informacije i posmatramo te aktivnosti Rusije već neko vreme, tako da imamo potpunu sliku i svesni smo šta Rusija pokušava da učini", izjavio je on.

Stano je potvrdio da je upravo ruski uticaj bio jedna od tema rasprave na sastanku ministara inostranih polsova EU sa njihovim kolegama sa Zapadnog Balkana.

On je još rekao da se ne komentarišu detalji razgovora koje zvaničnici EU imaju sa partnerima iz regiona, ali je ponovio da "dele procenu ukrajinskog predsednika".

Teme