Web Analytics
U Beogradu sutra počinje 11. muzički festival BUNT - BetaRS

U Beogradu sutra počinje 11. muzički festival BUNT

Kultura | Izvor: Beta | 18.11.2023 | access_time 09:35
U Beogradu sutra počinje 11. muzički festival BUNT
U Beogradu sutra počinje 11. izdanje festivala klasične muzike BUNT, koji izlazi pred publiku programom koji obuhvata raspon od baroka do savremene muzike, od Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach) do čak 15 premijera dela domaćih stvaralaca.

Kako je ranije rečeno agenciji Beti, od 19. novembra do 24. decembra u dvoranama Kolarca, Lole, Zvezdara teatra i Legata Slavenski nastupiće muzičari iz Srbije, Slovenije, Austrije, SAD i Kanade.

Festival počinje sutra u 11.00, u Kolarčevoj zadužbini. Dobitnik nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najuspešnijeg mladog muzičara u 2022. godini, kontrabasista Stevan Jovanović, nastupiće sa svojim kolegama i prijateljima iz Ljubljane u kvintetu kontrabasa Eastern European Bass Ensemble.

"Ovaj izuzetan ansambl ostvario je velike uspehe tokom prve godine postojanja istakavši se posebno u fantastičnim obradama rukoveti i duhovne muzike Mokranjca, koje je napravio njihov profesor Zoran Marković. Sa nestrpljenjem se očekuje njihov nastup na BUNT-u", navodi se u saopštenju.

Ulaz je besplatan, a koncert je realizovan uz pomoć SOKOJ-a, Kolarčeve zadužbine, UMUS-a i Ambasade Slovenije u Beogradu.

BUNT nastavlja da promoviše najviše evropske ciljeve kulture, kulturne zaostavštine i demokratije, negujući poseban odnos prema stvaralaštvu mladih i posebno osetljivim grupama stanovništa, medju kojima su i mladi sa autizmom.

Festival BUNT je ambasador Europa Nostre u Srbiji, uz podršku EU info centra i deo je projekta MERITA, jednog od najznačajnijih evropskih umetničkih projekata današnjice.

Pre više od jedne decenije BUNT je započeo svoju misiju i danas je, neizmenjenu, nastavlja, navodi se u manifestu BUNT festivala.

Kao veliku snagu i vrednost BUNT oseća domaće stvaralaštvo. Zato će na ovom BUNT-u biti izvedeno ukupno 30 kompozicija srpskih autora od čega će čak 15 biti premijere. Ovog 11. po redu BUNTA centralno mesto pripada našem muzičkom ocu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

BUNT nastavlja da okuplja umetnike i stvaraoce koji su usmereni ka suštini i dubini, daleko od bilo koje vrste estradizacije ove umetnosti. BUNT podržava mlade stvaraoce, kompozitore i izvodjače. Želi da osnaži svakog pa se sa pažnjom i ljubavlju okreće i osetljivim grupama medju kojima su i mladi sa autizmom.

Festival ostaje na svom putu. Najviše civilizacijske vrednosti i moć umetnosti mogu da unesu svetlost u svakodnevni život. Moto festivala je "BUNT, ZA MUZIKU!", dodaje se u saopštenju.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama