Web Analytics
Kostić (Dveri): Srbija treba da pojača svoj odnos sa BRIKS-om - BetaRS

Kostić (Dveri): Srbija treba da pojača svoj odnos sa BRIKS-om

Politika | 18.11.2023 | access_time 11:30
Kostić (Dveri): Srbija treba da pojača svoj odnos sa BRIKS-om
Foto: Beta/Dveri

Potpredsednik pokreta Dveri Ivan Kostić ocenio je danas da bi saradnja sa BRIKS-om imala mnogo veće i pozitivnije efekte na srpsku ekonomiju "u odnosu na često jednostrani i neokolonijalni odnos EU prema Srbiji i njenim resursima".

"Ukoliko budemo u prilici posle izbora da odlučujemo o ključnim pitanjima razvoja Srbije, založićemo se za to da se otvori javna rasprava o tome da li Srbija treba da se kandiduje za članstvo u BRIKS-u", naveo je Kostić u saopštenju.

Ocenio je da je BRIKS veliki i moćan geopolitički savez koji Srbiju, za razliku od EU, ničim ne ucenjuje i ne pritiska, kao i da zemlje članice tog saveza podržavaju Srbiju u UN oko očuvanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kad je reč o Kosovu i Metohiji.

"Nasuprot tome, članstvo u EU je uslovljeno da prihvatimo otmicu i okupaciju Kosova i Metohije kao legitiman čin. Osim toga status Srbije je danas takav da čak i da priznamo tzv. nezavisnost Kosova nećemo postati članica EU, jer više nema daljeg proširenja", dodao je Kostić.

Kazao je i da su zemlje BRIKS-a zemlje najbrže rastućih ekonomija i zemlje koje imaju ogromne ljudske, ekonomske i energetske resurse.

"Srbija ne može večito da sedi u EU čekaonici i moli za milost briselske birokratije. Ako nas Evropa ne želi, a ni mi nju ne želimo pod uslovom kapitulacije oko Kosova (ali i odricanja od Republike Srpske i uvođenja sankcija Rusiji), to znači da od našeg članstva u EU nema ništa", naveo je on.

Prema njegovim rečima, čak i ako Srbija ne postane članica tog saveza, ona treba da razvija maksimalne političke i ekonomske odnose sa tim državama "koje po svim stručnim procenama predstavljaju ekonomsku i političku budućnost čovečanstva".

"Zapad nije jedina strana sveta, i Zapad se menja i vraća suverenizmu, a u novoj podeli geopolitičkih karata više nema sila koje će moći samostalno da odlučuju o budućnosti sveta. Nova geopolitička realnost u svetu donosi i nove šanse za Srbiju i ostvarenje naših nacionalnih, državnih i ekonomskih interesa koju treba iskoristiti", rekao je Kostić.

Teme