Web Analytics
Ogromna raketa Spejseksa lansirana na drugi probni let - BetaRS

Ogromna raketa Spejseksa lansirana na drugi probni let

Tehnologija | 18.11.2023 | access_time 16:50
Ogromna raketa Spejseksa lansirana na drugi probni let
AP Photo/Eric Gay

Nova džinovska raketa kompanije Spejseks (SpaceX) poletla je danas iz baze Spejseksa u Boka Čiki, na jugu američke države Teksas na drugi probni let, sedam meseci pošto je prvi završen eksplozijom, ali problema je bilo i danas.

Raketa "Staršip" (Starship) visoka 121 metar je poletela iznad Meksičkog zaliva, a cilj je da se svemirska letelica odvoji od potiskivača "bustera" i ode u svemir.

Modul na vrhu rakete se uspešno odvojio od potisnog dela "Super Heavy" koji je eksplodirao posle razdvajanja, a trebalo je da se sam spusti na zemlju, javlja AFP.

Ogromna raketa Spejseksa lansirana na drugi probni let
AP Photo/Eric Gay

Cilj kompanije "Spejseks" američkog milijardera Ilona Maska je da letelica dostigne visinu od 240 kilometara, taman dovoljno visoko da napravi gotovo pun krug oko planete pre no što se sat i po od poletanja kontrolisano neoštećen vrati na Tihi okean blizu Havaja.

"Staršip" je najveća i najmoćnija raketa ikad napravljena. Let njene prve verzije u aprilu je trajao četiri minuta kada je eksplodirala i krhotine su se razasule u Meksičkom zalivu. Od tada je kompanja Spejseks napravila desetine poboljšanja potiska s 33 motora, kao i lansirne rampe.

Današnji drugi let pažljivo prati američka svemirska agencija NASA koja računa na tu letelicu za svoje misije za ponovni odklazak posade na Mesec.

Teme