Web Analytics
Kompanija koja je lansirala ČetGPT otpustila direktora - BetaRS

Kompanija koja je lansirala ČetGPT otpustila direktora

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 18.11.2023 | access_time 22:25
Kompanija koja je lansirala ČetGPT otpustila direktora
Upravni odbor kompanije OpenAI smenio je sa mesta izvršnog direktora Sema Altmana (Sam) jer, kako navodi, nije bio dosledno iskren u komunikaciji.

"Odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI (ChatGPT)", navodi se u saopštenju kompanije za veštačku inteligenciju.

U saopštenju se takođe navodi da će drugi suosnivač i najviši izvršni direktor kompanije, Greg Brokman (Brockman), predsednik odbora, odstupiti sa te funkcije, ali će ostati u kompaniji.

Altman je napisao nakon toga na Iks-u (X) da je srećan zbog vremena koje je proveo u kompaniji za koju se nada da je promenila svet.

"Imam da kažem više o svemu što sledi i to ću učiniti kasnije", napisao je on.

Brokman je napisao da je "šokiran i ožalošćen onim što je odbor uradio". "Još pokušavamo da utvrdimo šta se tačno desilo", napisao je on na Iksu.

Altman je pomogao da se OpenAI pokrene kao neprofitna istraživačka laboratorija 2015. godine sa ciljem da napravi veštačku inteligenciju.

Kompanija je prerasla u jednu od najmoćnijih firmi za AI na svetu a kasnije se razišla sa prvim sponzorom Ilonom Maskom zbog nesuglasica o budućnosti kompanije.

Odbor kompanije čine glavni naučnik OpenAI Ilja Satskever (Ilya Sutskever) i nezavisni direktori, izvršni direktor Kvore Adam Dianđelo (Quora Adam DAngelo), preduzetnica Taša Mekoli (Tasha McCauley) i Helen Toner iz centra za bezbednost i nove tehnologije Džordžtauna.

Mira Murati, glavni tehnološki direktor OpenAI, odmah će preuzeti dužnost privremenog izvršnog direktora, saopštila je kompanija, dok traži trajnu zamenu.

Teme