Web Analytics
WWF poziva na nastavak borbe protiv zagađenja plastikom - BetaRS

WWF poziva na nastavak borbe protiv zagađenja plastikom

Životna sredina | Izvor: Beta | 20.11.2023 | access_time 14:20
WWF poziva na nastavak borbe protiv zagađenja plastikom
Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) objavila je danas da je treća runda pregovora Ujedinjenih nacija (UN) o globalnom sporazumu o okončanju zagađenja plastikom završena bez plana kako da pregovori napreduju, uprkos podršci većine zemalja, zbog čega je WWF pozvao sve države sveta da i pored toga nastave borbu protiv plastike.

Kako je navedeno, zemlje, veliki proizvođači nefte, blokirale su konačnu odluku o tome kako unaprediti rad koji vodi u četvrtu rundu pregovora UN o globalnom zagađenju plastikom.

Objašnjeno je da sada neće biti ni formalnog rada pre sledeće runde pregovora za pet meseci u Kanadi, što, upozorili su iz WWF, odlaže diskusije o kritičnim merama koje mogu da okončaju krizu zagađenja plastikom.

"Skupština UN za zaštitu životne sredine dala je pregovaračima zadatak da razviju sporazum kojim se okončava zagađenje plastikom. Svakim minutom odlaganja, dodajemo toksično nasleđe koje ostavljamo budućim generacijama", rekla je direktorka WWF Nataša Kaluz.

U saopštenju je istaknuto da, uprkos opstrukcijama, više od 100 zemalja podržava globalne zabrane i postepeno ukidanje najštetnije plastike, a 140 zemalja želi da uspostavi globalna obavezujuća pravila za razliku od sporazuma zasnovanog isključivo na dobrovoljnim akcijama.

Kako je precizirano, u ovoj rundi razgovora, pregovarači su po prvi put radili na nacrtu teksta ugovora, pri čemu su iznete brojne opcije za jačanje predloženih globalnih pravila u celom "životnom ciklusu" plastike – od vađenja nafte i gasa preko proizvodnje plastike, do dizajna za ponovnu upotrebu i popravku i bezbedno odlaganje.

Pošto su preostale još samo dve pregovaračke sesije za postizanje dogovora o globalnom sporazumu o plastici pre kraja 2024. godine, WWF je pozvao države da maksimalno iskoriste vreme koje prethodi pregovorima u Otavi kako bi mobilisale političku podršku i pripremile tehničku osnovu potrebnu za prekretnicu u pregovorima.

Podseća se da je WWF nedavno objavio izveštaj u kome upozorava da stvarna cena plastike po životnu sredinu, zdravlje i privredu može biti čak 10 puta veća za zemlje sa niskim prihodima, iako one troše skoro tri puta manje plastike po glavi stanovnika od onih sa visokim prihodima.

Iz WWF su apelovali na građane da se svojim potpisom pridruže peticiji protiv zagađenja koju je do sada potpisalo više od 217.000 ljudi.


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina