Web Analytics
Američki ministar odbrane u Kijevu dao uveravanja o čvrstoj podršci SAD - BetaRS

Američki ministar odbrane u Kijevu dao uveravanja o čvrstoj podršci SAD

Svet | Izvor: Beta | 20.11.2023 | access_time 16:00
Američki ministar odbrane u Kijevu dao uveravanja o čvrstoj podršci SAD
Američki ministar odbrane Lojd Ostin je danas u poseti Kijevu dao predsedniku Volodimiru Zelenskom uveravanja da će se nastaviti pomoć Vašingtona Kijevu u ratu s Rusijom.

"Poruka koju sam danas želeo da prenesem gospodine predsedniče je da su SAD sa vama i da će ostati sa vama dugo", rekao je Lojd Ostin koji je u Kijev doputovao vozom iz Poljske, prenela je agencija AFP.

Ostin je rekao da su ukrajinski napori da porazi rusku invaziju "važni za ostatak sveta" i da će se američka podrška nastaviti duže vreme.

Zelenski je ocenio da Ostinova poseta šalje "vrlo važan signal" za Ukrajinu.

"Računamo na vašu podršku" rekao je Zelenski i zahvalio za podršku američkog Kongresa i naroda.

Lojd Ostinje je danas doputovao u Ukrajinu da bi se sastao sa ukrajinskim liderima i "učvrstio nepokolebljivu podršku SAD ukrajinskoj borbi za slobodu", navodi se u saopštenju Pentagona. Poseta nije najavljena iz bezbednosnih razloga.

Ovo je druga poseta Ostina Kijevu, ali ovog puta u mnogo drugačijim okolnostima jer je pažnja sveta okrenuta ka Bliskom istoku i jer se pokazuju znaci zamora sveta rusko-ukrajinskim ratom koji traje već gotovo 21 mesec, piše agencija AP.

Ostinova prva poseta bila je u aprilu 2022, samo dva meseca posle početka ruske invazije Ukrajine. Tada je svetom vladao talas gneva zbog ruske invazije i Ostin je pokrenuo međunarodnu te se sada 50 zemalja sastaje svakog meseca da bi koordinirale saradnju i dogovorile se o isporukama oružja, obuci i drugoj podrci Kijevu.

Ali rat u Gazi odvlači pažnju, a verovatno i resurse od ukrajinske borbe. SAD se trude od početka tog rata 7. oktobra, da spreče da preraste u regionalni.

Do sada je Ukrajina od SAD dobila više od 44 milijarde dolara i više od 35 milijardi dolara od drugih saveznika - od miliona komada municije, do protiv-vazduhoplovnih sistema, savremenih evropskih i američkih tenkova, a očekuje ospunjenje obećanja o slanju borbenih aviona F-16.

Ali Ukrajini je potrebno još, i posle gotovo 21 mesec slanja oružja Ukrajini počinju da se pojavljuju "pukotine" u podršci. Poljska i još neke evropske zemlje su podršku smanjile, ukazujući na potrebu da održe odgovarajuće borbene kapacitete za svoju od branu.

Ukrajinski zvaničnici se oštro protive ocenama da ima zastoja u borbama s Rusijom, pošto dugo očekivana kontraofanziva snaga Ukrajine, početa letos, nije pomere linije fronta.

Andrij Jermak, šef kabineta predsednik Ukrajine prošle nedelje u Vašingtonu je načelno potvrdio da su ukrajinske snage konačno prešle na istočnu obalu reke Dnjepar, koja je mesecima bila stabilna linija fronta ukrajinskih i čvrsto ukopanih ruskih snaga.

Zimuse će za obe strane biti teže da ostvare bilo kakvo veće napredovanje. Ukrajina bi tada mogla imati štete ako američki Kongres protumači da može da se čeka dok ne budu potrebna nova sredstva.

Ukrajina i SAD očekuju da će zimus Rusija ponovo napadati ukrajinsku infrastrukturu - elektro-mrežu i sisteme grejanja gradova, zbog čega će od kritičnog značaja biti vazduhoplovna odbrana.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika