Web Analytics
Krokodil: Grupa mladih muškaraca uništila spomenik Branku Ćopiću u Beogradu - BetaRS

Krokodil: Grupa mladih muškaraca uništila spomenik Branku Ćopiću u Beogradu

Društvo | 20.11.2023 | access_time 19:35
Krokodil: Grupa mladih muškaraca uništila spomenik Branku Ćopiću u Beogradu
.facebook.com/KrokodilEngagingWords

Udruženje Krokodil danas je navelo da je uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića u Beogradu i ocenilo da lakoća te vandalizacije ukazuje na zabrinjavajuće stanje u kom se nalazi srpsko društvo.



"Kad smo jutros došli na posao na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice sačekao nas je uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića. Ovaj lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečijem piscu smo, zajedno s autorom ovog dela, našim svetski čuvenim ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine", stoji u saopštenju.

Dodaje se da se u subotu u 23:36 iz pravca Karađorđeve ulice na Malom stepeništu pojavila grupa mladih muškaraca koji su, "prividno ničim izazvani" odlomili gornji deo lika Branka Ćopića i komade bacili ka platou ispod Brankovog mosta, da bi potom nastavili dalje putem.

Kako su kazali iz tog udruženja, taj događaj nije usamljen niti ga ističu kao nešto za njih neobično.

"Pre samo mesec dana naizgled slučajni prolaznici upućivali su pretnje i uvrede našim zaposlenima dok su sređivali stepenište i ulaz u naš Centar. Obaveštenje o tom događaju već je prosleđeno MUP-u. Iako ova dva napada po našem utisku nisu direktno povezana, oni pripadaju čitavom nizu učestalih pretnji, uvreda i napada kojima smo izloženi u poslednjih godinu dana što nas, pored ukupno dvadeset osam SLAPP prekršajnih prijava protiv zaposlenih u Krokodilu, sve više zabrinjava", stoji u saopštenju.

Teme