Web Analytics
Si pozvao na podizanje kinesko-francuskih odnosa na novi nivo - BetaRS

Si pozvao na podizanje kinesko-francuskih odnosa na novi nivo

Svet | Izvor: Beta | 21.11.2023 | access_time 09:25
Si pozvao na podizanje kinesko-francuskih odnosa na novi nivo
Predsednik Kine Si Đinping pozvao je francuskog predsednika Emanuela Makrona da razvijaju tradicionalno kinesko-francusko prijateljstvo i podignu odnose na viši nivo, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Tokom telefonskog razgovora sa Makronom, 20.novembra, Si je izjavio da se 2024. obeležava 60. godišnjica uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa i da obe zemlje moraju da predaju istorijsku štafetu, pridržavaju se prvobitne namere u uspostavljanju diplomatskih odnosa, razvijaju tradicionalno prijateljstvo i podižu kinesko-francuske odnose na novi nivo.

"Kina je oduševljena što sve više francuske robe ulazi na kinesko tržište i pozdravlja povećanje investicija francuskih preduzeća u Kinu", rekao je Si. "Kina se nada da će Francuska moći da obezbedi pravično i nediskriminatorno poslovno okruženje za ulaganje kineskih preduzeća u Francusku", dodao je.

Sa svoje strane, Makron je izjavio da je, s obzirom na trenutnu međunarodnu situaciju, od velike važnosti da Francuska i Kina održavaju strateške veze i saradnju.

Prema njegovim rečima, Francuska je spremna da iskoristi godišnjicu kao priliku da pojača razmene na visokom nivou sa Kinom, produbi saradnju u ekonomiji, trgovini i vazduhoplovstvu i promoviše razmenu među ljudima.

Kada su u pitanju klimatske promene, Si je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa Francuskom kako bi poslala snažnu poruku o zajedničkom rešavanju problema.

Makron je rekao da se Francuska nada da će održati bliske kontakte sa Kinom na rešavanju globalnih problema kao što su klimatske promene i zaštita biodiverziteta.

Si i Makron su takođe razmenili mišljenja o palestinsko-izraelskom sukobu. Obojica lidera su se složila da je od ključnog značaja da se izbegne dalje pogoršanje situacije, posebno pojava ozbiljnije humanitarne krize, a rešenje zasnovano na suživotu dve države je fundamentalni način za izlazak iz ciklusa sukoba.

Dogovorili su se da ostanu u kontaktu o globalnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa kako bi promovisali mir i stabilnost širom sveta.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika