Web Analytics
Vučić: Na Kosovu isključivo Srbi ugroženi, nastavićemo vojne vežbe sa NATO - BetaRS

Vučić: Na Kosovu isključivo Srbi ugroženi, nastavićemo vojne vežbe sa NATO

Politika | 21.11.2023 | access_time 11:00
Vučić: Na Kosovu isključivo Srbi ugroženi, nastavićemo vojne vežbe sa NATO
Foto: Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, iako je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da NATO i Kfor na Kosovu obezbeđuje mir za sve zajednice, do sada je morao da reaguje samo u zaštiti Srba jer su jedino i isključivo Srbi na Kosovu ugroženi i napadani.

Vučić je posle razgovora sa Stoltenbergom rekao da je saradnja sa NATO i Kforom korektna i biće takva i u budućnosti u nadi da će koliko toliko biti obezbeđena sigurnost za srpski narod na Kosmetu, jer su jedino odni ugroženi od 2001, 2004, 2008, a naročito od kad je na vlasti Aljbin Kurti.

"Upoznao sam  Stoltenberga sa činjenicom da je 13 posto  Srba napustilo Kosovo u poslednjih  godinu dana zbog pritiska, hapšenja i pretnji, ako to nije nasilje, onda ne znam šta je, pošto takođe znam da zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan i tuča sa Kforom kad su hteli da sačuvaju specijalna vozila prištine", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je ponovio da su do sukoba u Zvečanu doveli izbori na kojima je učestvovalo samo tri odsto stanovništva, a prištinske vlasti ih proglasile legitimnim,  dok su za Banjsku "krivi" oni (kako je naveo misli na SAD i EU) koji su obmanuli Srbiju pošto su potpisali deklaraciju da neće biti progonjeni i procesuirani ljudi koji su ranije  bili na barikadama.
Vučić je istakao da postoje različita gledanja na dešavanja u banjskoj kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba, ali da će Srbija
u skladu sa domaćim pravom procesuirati one koji su učestvovali u krivičnom delu.

Predsednik Srbije ponovio je da ne očekuje da će ZSO biti stvorena dok je Kurti na vlasti, ponovio da međunarodna zajednica ima dvostruke standarde, da će "čuvati svoje čedo" i da Srbi moraju da se naviknu da su "za sve krivi".

Vučić je dodao da Vojska Srbije nikada nije prekoračila ovlašćenja i da nastavlja saradnju sa NATO, a da će on kao vrhovni komandant predložiti i nastavak zajedničkih vojnih vežbi, ali da Srbija ostaje neutralna i "ne prima naređenja o raspoređivanju svoje vojske ni od koga".

Vučić: Kurti neće dozvoliti glasanje Srbima, da pomogne nekim ljudima u izbornom procesu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "i dalje pod znakom pitanja" da li će na parlamentarnim izborima 17. decembra glasati Srbi na kosovu i Metohiji "ne samo na severu, nego i južno od reke Ibar", kao i da ne veruje da će im to pravo prištinske vlasti omogućiti.

Vučić je na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jenskom Stoltenbergom u Palati Srbija u Beogradu, rekao da Srbi na Kosovu "misle da žive u istoj zemlji kao i mi", u skladu sa Rezolucijom 1244 i Poveljom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

"Unapred znam šta će da bude, (kosovski premijer Aljbin) Kurti, zato što želi da pomogne nekim ljudima u izbornom procesu, neću pominjati kojima, će da kaže - ne neće biti izbora na severu, a ni na jugu, a onda ćemo imati čistu osudu koju će Kvinta da da u jednoj izjavi, i to će biti kraj priče. Srbi na Kosovu i Metohiji neće glasati, i to će biti kraj priče", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li će počinioci napada na Srbe na Kosovu odgovarati, on je rekao da smatra da "neće niko odgovarati", ali da i "nije posao NATO da sprovodi istragu".

"To je posao Euleksa i drugih organa", rekao je Vučić .

On je kazao da će iskoristiti obećanje Stoltenberga da može da ga pozove telefonom kada god je potrebno, u vezi događaja na Kosovu.

Istakao je da Vojska Srbije sa KFOR-om ima "odličnu sradnju".

"Svaka vrsta saradnje sa KFOR-om je dobrodošla i u redu je", istakao je Vučić.

Teme